Fokker gaat by way of 3d voor duurzaam vliegtuig
Fokker Subsequent Gen ontwikkelt een vliegtuig dat op waterstof vliegt. Hiervoor gaat de bouwer aan de slag met het 3DExperience-platform van Dassault Systèmes. De twee bedrijven hebben samen met integrator Keonys een overeenkomst getekend om te werken aan een groene luchtvaart.

Fokker Subsequent Gen rekent en tekent aan een vliegtuig zonder CO2-uitstoot dat afstanden tot 2.500 kilometer kan vliegen en plaats biedt aan 120-150 passagiers. Op dit second wordt een Fokker 100 aangepast om de haalbaarheid van straalmotoren op waterstof aan te tonen. De onderneming wil de nieuwe generatie vliegtuigen tegen het einde van 2024 onthullen. De missie van Fokker Subsequent Gen wordt gesteund door een subsidie van 25 miljoen euro van de Nederlandse overheid als onderdeel van het Luchtvaart in Transitie-programma.

Digital twin

Centraal in deze missie staat het gebruik van geavanceerde technologie. Door de kracht van het 3DExperience-platform in de cloud te benutten, ontwikkelt Fokker Subsequent Gen niet alleen een vliegtuig, maar creëert het ook een holistisch digitaal ecosysteem voor hun gehele waardeketen. Het platform faciliteert multidisciplinaire ontwikkeling, geleid door principes van systeemengineering, om een virtuele tweeling van het vliegtuig en de bijbehorende productiefaciliteiten te genereren. Samenwerken met het Aerospace & Protection Trade-team van Dassault Systèmes zal de groei van Fokker Subsequent Gen in de industrie aanzienlijk versnellen.

‘Fokker Subsequent Gen heeft de ambitie, de experience en een toegewijd group om het voortouw te nemen in de ontwikkeling van waterstofaangedreven vliegtuigen, waarmee een nieuw tijdperk van duurzaamheid in de luchtvaart wordt ingeluid. We zijn ervan overtuigd dat de digital twin-technologie van ons platform een cruciale stap zal zijn in het bereiken van hun doel van duurzame, koolstofneutrale luchtvaart’, aldus John Kitchingman, senior vice chairman international buyer engagement bij Dassault Systèmes.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven