Posted on Leave a comment

Fossiel toont zoogdier dat in dinosaurus hapt: ‘Dit zet alles op z’n kop’ | Wetenschap



Chinese language en Canadese onderzoekers hebben een fossiel gevonden waarin is vastgelegd dat een zoogdier een dinosaurus bijt. Volgens de wetenschappers is dit uniek, omdat voorheen altijd werd gedacht dat dinosauriërs maar weinig te duchten hadden van zoogdieren.

Het fossiel werd in 2012 gevonden in de Chinese language kustprovincie Liaoning, in een gebied dat bekendstaat als het Pompeï van de dinosauriërs. Beide skeletten zijn vrijwel compleet aangetroffen. In de elf jaar na de vondst is vastgesteld dat het fossiel, dat zo’n 100 tot 125 miljoen jaar oud is, echt is.

“De twee dieren zijn samen in gevecht, intiem met elkaar verweven. Het is een van de eerste bewijsstukken die laten zien dat een zoogdier roofdierachtig gedrag vertoont tegenover een dinosaurus”, zegt onderzoeker Jordan Mallon, die verbonden is aan het Canadian Museum of Nature, tegen CNN.

Het gaat om een zoogdier ter grootte van een huiskat. Met de kennis van nu zou je niet denken dat dit een grote jager was, maar in die tijd behoorde het dier tot de grootste zoogdieren. Het fossiel laat zien hoe het dier een jonge psittacosaurus bijt – een plantenetende dinosoort.

“Wij hebben altijd geleerd dat de grotere dinosauriërs de kleinere zoogdieren aten. Dit zet alles op z’n kop. Het toont aan dat zoogdieren ook grotere dinosauriërs aankonden, als ze maar hongerig en wanhopig genoeg waren”, zegt Mallon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *