Franse stad doet proef met schooluniformen tegen pestenHonderden kinderen van vier basisscholen in een Franse stad dragen de komende tijd verplicht een schooluniform. Het is een proef om erachter te komen of dit een goed idee is voor alle scholen in Frankrijk.

Schooluniformen zijn sinds 1968 niet meer verplicht op openbare scholen in dat land. Maar de regering wil dit misschien veranderen. Met deze proef willen ze onderzoeken of de ongelijkheid tussen kinderen minder wordt als ze allemaal hetzelfde dragen.

Pesten

Sommige kinderen dragen namelijk dure merkkleding. Bij andere kinderen is er binnen het gezin weinig geld voor kleding. Met zo’n schooluniform is iedereen gelijk en zijn er dus geen verschillen tussen arm en rijk, denkt de regering. Ze hopen dat de uniformen helpen om pesten tegen te gaan.

De 700 leerlingen hebben een blauw jasje met het brand van de faculty, twee witte polo’s, een grijze trui en een lange broek gekregen. In de zomer dragen de jongens een korte broek en de meisjes een rok. Het schooluniform kost ongeveer 200 euro per leerling.

Stelling

Andere scholen kunnen zich nog aanmelden voor de proef. In totaal hebben zo’n 90 scholen dat tot nu toe gedaan.

Veel ouders en organisaties die opkomen voor scholen zijn nog kritisch over het nut van de uniformen. Wat vind jij van het idee? Laat het weten!

Scroll to Top