Full schedel van prehistorisch zeemonster gevonden aan Engelse kust | WetenschapIn het Engelse graafschap Dorset is de schedel van een reusachtig zeedier gevonden, schrijft de BBC zondag. De schedel is van een Pliosaurus, die ongeveer 150 miljoen jaar geleden leefde.

De gevonden schedel is 2 meter lang. Het fossiel is opvallend compleet en intact. Dat biedt de wetenschap kansen om tot nieuwe inzichten te komen over het dier.

Pliosaurus kon tot 12 meter lang worden. Het dier had ruim twee keer de bijtkracht van een zoutwaterkrokodil en bijna vijftig keer de bijtkracht van een mens.

Een strandwandelaar vond het voorste stukje van de schedel in de Baai van Kimmeridge aan de Engelse zuidkust. Dat stuk kustlijn staat bekend als Jurassic Coast, omdat er vaker fossielen worden gevonden. De relaxation van de schedel werd uit de klif gehakt. Dat proces duurde maanden.

Onderzoeker Steve Etches is er zeker van dat de relaxation van het dier nog verstopt zit in de kliffen, vertelt hij aan de BBC. Omdat de kliffen snel eroderen, is volgens hem nu het second om het dier te gaan zoeken.

De schedel van Pliosaurus staat centraal in een programma van de Britse bioloog David Attenborough, dat de BBC op Nieuwjaarsdag uitzendt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top