Gartner ziet dankzij gen-ai Gouden Eeuw voor senioren
Dankzij generatieve artificiële intelligenie (gen-ai) wacht medewerkers op gevorderde leeftijd een mooie tijd. Gartner-analist Daryl Plummer stelde dit gisteren tijdens Gartner Expo 2023 in Barcelona, een evenement dat dit jaar niet geheel verrassend bijna volledig in het teken van ai staat.

Als er één leeftijdsgroep van ChatGPT en soortgelijke ai kan profiteren, is het wel die van wat marktvorser Gartner tactisch noemt de ‘silver staff’. Ai maakt dat oudere werknemers weer web zo productief worden, ja zelfs meer gaan presteren als jongere collega’s. Plummer werkt bij het Gartner Futures Lab, bekend om zijn minder conventionele aanpak en gewaagde voorspellingen. Hij richt zich op de enigszins verborgen disrupties die leidinggevenden gemakkelijk kunnen missen. Internet als zijn andere Gartner collega-analisten ziet Plummer het personeelstekort, met title in de it, nog vele jaren voortduren.

De ‘talenten-crisis’ zal de komende vijf jaar niet voorbij zijn. Senioren zijn laborious nodig om de gaten te dichten, aldus Plummer. Ook minder goed geschoolde medewerkers zijn met de hulp van een ai-assistent beter inzetbaar. Andere Gartner-sprekers voegden daar aan toe dat ai en low-codesoftware ook meer medewerkers uit de enterprise bij de softwareontwikkeling kunnen betrekken.

Aan de horizon gloort ook de ‘augmented employee’ met ai in de hersenen. Hoewel niet bedoeld als een ‘harde’ Gartner-voorspelling achten analisten het denkbaar dat through een soort usb-c-aansluiting in ons lichaam additional intelligentie wordt toegevoegd.

(Voor zes andere grote disrupties zoals voorspeld door Gartner zie achtergrondverhaal.)

Laat een reactie achter

Scroll naar boven