Gastland Australië in protest vanwege ongelijkheid WK-premies – Voetbal Worldwide


De Australische voetbalsters hebben in aanloop naar de begin van het WK in eigen land een prangende oproep gedaan. In een video spraken de speelsters zich uit tegen de genderongelijkheid in het prijzengeld.

Donderdag opent Australië in Sydney het WK dat gespeeld wordt in eigen land en Nieuw-Zeeland. Ierland is de opponent bij de begin van het mondiale eindtoernooi. Drie dagen voor de aftrap hebben de speelsters de wereld nog even gewezen op de grote verschillen in het prijzengeld van de FIFA ten opzichte van de mannen.

Vier jaar geleden staakten de Australische vrouwen nog. Toen werd dat gedaan omdat de premies bij de nationale voetbalbond bij de mannen veel hoger waren. Na die staking werd besloten om de betalingen gelijk te trekken.

Volgens Australië blijft de FIFA echter achter. De mondiale voetbalbond krijgt het verwijt dat er slechts een kwart van het prijzengeld beschikbaar is ten opzichte van het WK voor mannen in Qatar. Daar is het gastland niet van gediend.

De FIFA heeft overigens de prijzengelden voor de vrouwen wel degelijk opgeschroefd. De premies zijn vijf keer zo hoog als tijdens het WK in 2019. Er is een totaalbedrag van zo’n 135 miljoen euro uit te reiken. Bij de mannen was dat afgelopen jaar zo’n 400 miljoen euro.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen.

Wijzig hier je instellingen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven