Géant krijgt van Nokia reusachtig netwerk
Géant, het Europese netwerk voor onderzoeksinstellingen waar ook Surfnet in Nederland en Belnet in België deel van uitmaken, verdrievoudigt zijn capaciteit. Nokia levert een nieuwe ip-backbone ter vervanging van het huidige netwerk. Nomios, leverancier van cybersecurity- en netwerkdiensten, leidt de grootscheepse migratie.

Géant krijgt als ‘s werelds eerste internetserviceprovider voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen de beschikking over 800 gigabit ethernet routing interfaces. Het vijftigduizend kilometer tellende netwerk wordt hiermee aanzienlijk verbeterd.

Deze ongekend grote capaciteit ondersteunt de samenwerking tussen wetenschappers in veertig Europese landen. Ook kunnen ze straks sneller communiceren met collega’s in honderd andere landen. Het snel delen van kennis wordt steeds belangrijker. Op gebieden als hoge energie fysica, biomedische wetenschappen, radioastronomie en het bestuderen van klimaatveranderingen komt de nieuwe krachtige spine dan ook als geroepen.

De afgelopen vijf jaar zag Géant het verkeer over zijn netwerk jaarlijks met dertig procent toenemen. Momenteel gaat er dagelijks meer dan zeven petabytes aan knowledge over heen. Dit komt grotendeels door uitbreiding van het aantal telescopen, sensoren en detectoren die meer knowledge met een grotere precisie, gevoeligheid en snelheid verzamelen. Ook supercomputers leggen een enorm beslag op de netwerkcapaciteit. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top