Gebarentaal krijgt nieuwe gebaren van klimaat-woordenEr worden nieuwe gebaren toegevoegd aan de Nederlandse gebarentaal. Het gaat om de woorden ‘stikstof’ en ‘klimaatklever’. Zo wordt het voor dove en slechthorende mensen makkelijker om mee te praten over het onderwerp klimaat.

Stikstof

Het gebaar voor ‘stikstof’ is belangrijk voor het onderwijs. Stikstof is een gasoline dat je niet kunt zien of ruiken. Het zit overal om ons heen. Mensen, dieren en planten hebben het nodig. Stikstof is slecht voor de natuur als het zich mengt met andere stoffen in de lucht, zoals uitlaatgassen van fabrieken of stoffen uit mest van koeien.

Het ging de afgelopen jaren veel over stikstof. De regering wil nieuwe regels voor boeren invoeren, maar er is veel gedoe en discussie over.

Klimaatklever

‘Klimaatklever’ werd afgelopen jaar gekozen als woord van het jaar. Er wordt iemand mee bedoeld die zichzelf aan iets belangrijks vastlijmt, zoals een kunstwerk. Daarmee wil de actievoerder aandacht vragen voor het klimaat. Vorig jaar waren er veel van dit soort acties.

Er zijn plannen om nog meer klimaat-woorden toe te voegen aan de Nederlandse gebarentaal. Daarvoor zal eerst een groep dove mensen bij elkaar komen om idee├źn uit te wisselen over een nieuw gebaar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top