Gebrek it-kennis meer dan uitdaging voor organisaties
Innovaties in de it-sector volgen elkaar razendsnel op. Van ai tot low-code. Daarnaast winnen technologieën zoals cloud, opensource-tools en devops aan populariteit. Organisaties móéten tech-ontwikkelingen op de voet te volgen. Doen ze dat niet, dan zijn concurrenten hen voor en verliezen ze hun aantrekkelijkheid voor it-talent.

Uit onderzoek van Axxes blijkt dat een kwart van de it-professionals elke paar jaar van baan wisselt om zichzelf te blijven ontwikkelen. Actuele it-kennis en -vaardigheden zijn dus cruciaal voor een organisatie om te groeien. Hoe pak je dat aan?

Drie adviezen

“De verwachting is dat it’ers in de toekomst gaan werken met Javascript (41%), Java (38%) en Python (35%)”

  • Bied opleidingsmogelijkheden

De meest voor de hand liggende manier om de it-kennis van werknemers te verbeteren, is het aanbieden van opleidingsmogelijkheden. Daarmee assist je professionals om bij te blijven in de veranderende it-wereld. Bovendien is het een kans voor it’ers om zich te specialiseren in nieuwe technologieën. Denk aan een cursus over programmeertalen. De verwachting is dat it’ers in de toekomst gaan werken met Javascript (41%), Java (38%) en Python (35%). Het hoeft niet altijd te gaan om een (dure) externe cursus of opleiding. Organisaties kunnen ook investeren in interne ontwikkelingsmogelijkheden, zoals het aanbieden van workshops.

Laat it’ers van elkaar leren. Zet een traineeship-programma op, dat jong it-talent koppelt aan een ervaren iemand. De junior leert de kneepjes van het vak, terwijl de senior wijzer wordt van de frisse inzichten die het expertise meebrengt. Je kunt ook faciliteren dat it’ers kennis vergaren over een bepaald subdomein van hun experience. It-professionals zijn nog geen professional op dat gebied, maar krijgen hierdoor de kans om deze experience uit te bouwen. Wat een aanwinst kan zijn voor jouw organisatie.

Durf ook verder te denken, zoals het bijwonen van een hackathon of Seize The Flag. Op zo’n evenement ontwikkelen en testen it’ers snel nieuwe ideeën en vinden ze ruimte om hun kennis en vaardigheden te vergroten. Deelnemers die buiten hun comfortzone werken, doen nieuwe inzichten op.

Houd bij dit alles in gedachten dat it-talent je organisatie zal verlaten als het onvoldoende ontwikkelingsmogelijkheden heeft. Uit ons onderzoek blijkt dat een derde van de it-professionals de neiging heeft om van werkgever te wisselen als hun kennisniveau hoger wordt dan dat van collega’s. Het vooroplopen in it-kennis is dus een manier om jong expertise aan te trekken. Door te innoveren bind je de juiste it-professionals aan je, die er op hun beurt weer vernieuwing aanjagen. Een vicieuze cirkel die je graag in je bedrijf ziet.

Op de voet

Het is een gemiste kans dat een relatief groot deel van de organisaties nieuwe en relevante technologieën niet op de voet volgen. Hierdoor lopen ze niet alleen als organisatie achter op it-gebied, maar ben je ook minder aantrekkelijk voor it-talent. Hoog tijd dus om de kennis bij te spijkeren én op niveau te houden. Need uiteindelijk kunnen de vaardigheden van je werknemers je organisatie maken of breken.

(Auteur Roel van Heurck is enterprise lead Nederland bij Axxes.)

Laat een reactie achter

Scroll naar boven