Geiten kunnen aan je stem horen of je boos of blij bent | DierenGeiten kennen het verschil tussen een vrolijke en boos klinkende stem. Die gevoeligheid voor geluid hebben de dieren ontwikkeld, doordat ze vaak in de buurt van mensen zijn, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Hongkong.

Het onderzoek, dat dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Conduct, gaat in op het staargedrag van geiten.

Als iemand overschakelt van een vrolijke op een boze stem, blijven geiten langer naar die persoon kijken dan wanneer de stem niet verandert. Het onderzoek toont aan dat geiten onderscheid kunnen maken tussen de signalen die we met onze stem afgeven.

De reactie was niet bij alle geiten hetzelfde. Verreweg de meeste dieren keken langer als de stem was veranderd, maar sommige geiten deden iets anders. Dat komt volgens de onderzoekers door onder meer een verschil in intelligentie.

Negatief klinkende stemmen kunnen bij geiten ook tot boosheid en angst leiden. Positieve signalen kunnen juist rustgevend zijn en de band met mensen versterken. Eerder onderzoek wijst ook uit dat geiten hun geblaat aanpassen aan hun eigen emotie

De herkenning van vrolijk versus boos of angstig stemgeluid hebben geiten kunnen ontwikkelen, doordat ze zo vaak in de buurt van mensen komen. De onderzoekers zijn blij met de resultaten van het onderzoek, omdat veel geiten gedomesticeerd zijn. “Hiermee kunnen we het welzijn van de dieren verbeteren en hebben we meer inzicht in hoe geiten zich voelen en wat voor affect wij als mensen op hen hebben”, schrijven de onderzoekers.

Scroll naar boven