Geplaagde zorg geeft verlagen ict-kosten geen prioriteit
Zijn de kosten in de zorg al torenhoog, nu stijgen ook nog eens de kosten voor ict. Toch blijkt dat Nederlandse zorgorganisaties bij het uitbesteden van ict kostenverlaging niet als belangrijkste drijfveer zien. Dat wijst een rondgang uit van adviesbureau Eraneos, voorheen Quint.

Het gebrek aan prioriteit op dat laatste vlak is opvallend, need kosten in de zorg is een actueel thema. Het gaat financieel niet goed met de Nederlandse zorgsector. ‘Afgelopen weken hebben we kunnen lezen over het feit dat veel zorgaanbieders momenteel op omvallen staan door te hoge kosten’, aldus Léon Wijnen van Eraneos. ‘Het aantal aanbieders in de rode cijfers is meer dan verdubbeld, bankafspraken die niet worden nagekomen zijn meer regel dan uitzondering en het aantal zorgaanbieders in bijzonder beheer is fors toegenomen. Door ict beter en vooral zorgvuldig in te regelen, kunnen ze tot kostenbesparing komen. Er liggen op dat vlak nog echt veel kansen voor zorgorganisaties.’

Behalen doelen

“Kostenbesparingen zijn niet het belangrijkste doel van uitbesteding”

Zorgorganisaties geven aan met het uitbesteden van ict-diensten hun doelen (grotendeels) te hebben behaald. Het beste scoren ‘toegang tot assets’ met 55 procent behaalde doelen en ‘focus op core-business’ met 53 procent. ‘Businesstransformatie’ en ‘innovatie’ blijven met tien en twaalf procent behoorlijk achter. ‘Kostenreductie’ wordt echter zelden gerealiseerd, maximaal drie procent slaagde daarin.

Uit het tweejaarlijkse onderzoek naar cloud- en ict-outsourcing blijkt dat vooral grote zorgorganisaties profijt hebben van standaardisatie om kosten te verlagen. Opvallend genoeg geven veel zorgorganisaties in het onderzoek aan dat kostenbesparingen niet het belangrijkste doel zijn van uitbesteding. Voor de zorgsector (‘Care’) is dit eenvoudiger en loopt hierin voor op de ‘Remedy’ (ziekenhuizen). De meeste ziekenhuizen hebben hun elektronische dossiers nog steeds on-premise, en slechts een paar organisaties zijn voorzichtig aan het overgaan naar een hybride cloud-omgeving met betrekking tot hun epd.

Standaardiseren

Met de stijgende kosten van de zorg stijgen ook de kosten van ict, een conclusie die in het rapport getrokken wordt. Wijnen: ‘Kleinere zorgbedrijven met een eenvoudig applicatielandschap kunnen effectiever opereren. Bij grotere organisaties zou je economisch schaalvoordeel verwachten, maar een nadeel ontstaat door de complexiteit van die organisaties. In onze kan het schaalvoordeel van de grotere zorgorganisaties worden gerealiseerd als het applicatielandschap wordt vereenvoudigd en ict verder gestandaardiseerd wordt.’

Laat een reactie achter

Scroll naar boven