Grote hoeveelheid ijs ontdekt op Mars, genoeg om Rode Zee te vullen | Tech en WetenschapOnder de oppervlakte van Mars is een grote hoeveelheid ijs gevonden. De ijsvoorraad is zo’n 3,7 kilometer diep en bevindt zich onder honderden meters stof. Als het zou smelten, zou heel Mars bedekt worden met een metersdiepe laag water.

De Europese satelliet Mars Specific vond het ijs in het gebied Medusae Fossae, dat ligt rond de evenaar van Mars. Het was al bekend dat op beide polen van Mars ijs ligt, maar rond de evenaar is nog niet eerder zo’n ijsvoorraad ontdekt.

Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is het “genoeg om de rode zee op aarde te vullen”. Mars is ongeveer twee keer groter dan de maan en veel kleiner dan de aarde.

Nu is de planeet dor en levenloos, maar vroeger stroomde er mogelijk water. Als dat zo is, was er misschien ook leven mogelijk.

Het water onder Medusae Fossae ligt onder een dikke laag stof van honderden meters. Daarom is het voorlopig onbereikbaar. In de verre toekomst kan het water misschien gewonnen worden als mensen naar Mars gaan.

Scroll to Top