Horeca zet digitale innovatie op het menuDe horeca is een van de sectoren die door de Covid-19-pandemie digitaal is gaan versnellen. Niet alleen schakelden eating places, snackbars, bars en allerhande uitspanningen tijdens de coronacrisis veelal over op nieuwe, on-line bedrijfsmodellen, ook na het einde van de lockdowns moesten de digital-first-verwachtingen die inmiddels bij klanten waren gewekt, worden ingelost. Wat daarbij opvalt, zijn de talloze branchespecifieke ict-bedrijven die hierop zijn ingesprongen.

Zo ontving eind vorig jaar het softwarebedrijf Mews, met hoofdkantoor in Amsterdam, maar liefst 185 miljoen greenback van investeerders voor de internationale groei en nieuwe overnames. Mews is een cloud-native vastgoed-beheersysteem dat alle handelingen voor hoteliers en restauranthouders en hun gasten wil vereenvoudigen en automatiseren: van de boekingsmodule tot het uitchecken, van de receptie tot het beheer van inkomsten. Het Amsterdamse bedrijf integreert zijn systeem voor het horecawezen met het klantrelatiebeheersysteem van Salesforce.

Ook een andere horecasoftwarepartij liet tijdens de coronacrisis van zich spreken: het Belgische Deliverect (met een Nederlandse ontwikkeltak in Amersfoort). Deze leverancier van software program waarmee eating places thuisleveringen beheren, haalde start 2022 in alweer zijn vierde financieringsronde honderdvijftig miljoen greenback op bij various kapitaalverschaffers. In totaal is er 240 miljoen greenback in het wereldwijde actieve bedrijf gepompt. Het platform van Deliverect automatiseert de online-bestellingen van eating places vanaf een centraal punt, waarbij bezorg-, tafelapp- of afhaalverzoeken van diensten als Uber Eats, Takeaway.com, Deliveroo en Shopify binnenkomen en rechtstreeks naar de keuken worden gestuurd om later naar de klant te worden gebracht.

En het van oorsprong Vlaamse OTA Perception (gestart in 2012) kreeg eind 2021 tachtig miljoen greenback through een Sequence B-kapitaalronde. Het bedrijf zet het kapitaal in voor het verder commercialiseren van zijn beheersoftware voor lodges. De software program stelt hoteluitbaters in staat hun zaak on-line beter te profileren. Een algoritme geeft hen inzicht in hun concurrentiepositie in online-boekingtools en helpt bij het bepalen van de juiste kamerprijs.

Jonge bedrijven


Brian Gunther

Maar er zijn ook kleinere deelnemingen, zoals bij Scanfie, een leverancier van een kassasysteem voor de horeca en vrijetijdssector. Die hengelde in februari van dit jaar through informele geldschieters een onbekend gebleven bedrag binnen voor een volgende groeifase. De startup uit Terheijden begon in 2018 met een qr-besteltooltje dat zich ontwikkelde tot een kassaoplossing waarbij gasten in een etablissement zelf kunnen bestellen en afrekenen.  

Bij Formitable stapte vorig jaar september it-ondernemer Adriaan Mol (van Mollie en Messagebird) met acht miljoen euro in. Deze Amsterdamse scale-up helpt eating places met oplossingen voor reserveringen met vooruitbetalingen, kaartverkoop en klantenbinding. Het bedrijf wil internationaal uitbreiden en kocht het al vrij snel daarna Zenchef, een vergelijkbare ‘disgenoot’ uit Parijs.

Weinig standard suspects

Zo zijn er nog andere voorbeelden van it-horecabedrijven die de afgelopen jaren kapitaal ophaalden, zoals het Nederlandse Maxxton en het Belgische Stardekk. Beide bedrijven bouwen software program voor de hotel- en hospitality-sector en zijn in november 2020 onder één paraplu gebracht door het personal equity-fonds Fortino Capital voor verdere internationale groei. Of neem de Zeeuwse startup Omniboost. Die gaat met financiële steun van reismiljardair John Fentener van Vlissingen wereldwijd expanderen. Het softwarebedrijf uit Terneuzen helpt lodges en eating places data-processen te optimaliseren en automatiseren.

Opvallend is dat er weinig ‘standard suspects’ (zie ook kader onderaan) in de horecabedrijfstak opereren. Het zijn met identify branchespecifieke partijen die hier kansen zien liggen. Waarschijnlijk volgt de komende jaren nog een consolidatieslag. Een bekend softwarebedrijf dat zich al wel heeft gemeld, is Actual. Dat kocht medio vorig jaar Horeko, een leverancier van restaurantmanagementsoftware uit Amersfoort.  

Geen onbeschreven blad

“Het blijkt een flinke opgave nieuwe technologieën snel toe te passen”

Het is niet zo dat automatisering voordat de pandemie uitbrak voor de horeca een onbeschreven blad was. Kassabeheersystemen, bijvoorbeeld van het Canadese Lightspeed, Eijsink, MPluskassa of Untill Software program, of allerhande managementsoftware bestonden al geruime tijd.

Maar zoals Jerry Garcia, directeur Aruba Networks Belux, in een recente Computable-opinie al aangaf naar aanleiding van een onderzoek van zijn bedrijf over ict en de horeca, de sector staat wel voor een uitdaging: ‘Het blijkt een flinke opgave om nieuwe technologieën snel toe te passen. Naarmate horecabedrijven hun digitale transformatie versnellen, krijgen ze ook te maken met een exponentiële toename van gegevens.’

Volgens Garcia biedt dit interessante mogelijkheden om betere, meer gedifferentieerde klantervaringen te creëren. Maar als zo’n dataverzameling niet goed wordt beheerd kan het horecabedrijven ook met een digitale vertraging opzadelen.

Dit artikel verscheen eerder in kortere vorm in Computable-magazine #2/3 2023.


Innovaties

De afgelopen jaren doken tal van nieuwe ict-bedrijven op de horecamarkt. Een greep:

– RoomRaccoon: een cloudgebaseerd hotelreserveringssysteem met gastgerichte instruments. De gelijknamige leverancier uit Breda sleepte in 2021 een nominatie voor een Computable Award, categorie Tech-startup, in de wacht.

– Hotelchamp: een Amsterdamse scale-up die software program biedt waarmee hoteliers boekingen through hun eigen web site kunnen genereren. Het bedrijf haalde ook al eens een paar keer kapitaal op.

– Munch van Webdoos: een Belgisch online-platform waarmee eating places hun proces rond afhaalmaaltijden kunnen regelen.

– Ser.vi: een Amerikaanse bestel-app voor de horeca, werkend met qr-codes.

– Apicbase: een Belgische aanbieder van online-software waarmee horecabedrijven hun voorraadketens kunnen beheren. Het bedrijf ontving al een paar keer groeigeld van investeerders.

– Casper: een Belgische virtuele omgeving voor zogenaamde ghost- of darkish kitchens: eating places die alleen leveren zonder fysieke ruimte voor klanten. Deze startup verwierf in 2022 vijf miljoen euro startkapitaal.

Overigens zijn niet alle nieuwe, innovatieve bedrijven een lang leven beschoren. Zo braken onder andere de Nederlandse bedrijven Bardoggy (een on-line platform voor cafés, golf equipment en kroegen met aanbiedingen) en Wwenc (een digitale ober), beide in de voorbije jaren genomineerd voor een Computable Award, niet door en zijn ze gestopt. 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven