IBM zet Cobol om in Java through generatieve ai-tool
IBM biedt nieuwe hoop aan bedrijven die niet meer voldoende Cobol-programmeurs hebben om hun bedrijfskritische applicaties op IBM Z-mainframes uit te voeren. Een van de oplossingen die Huge Blue aanbiedt, is ai-vertaalsoftware voor Cobol.

Deze door generatieve ai aangedreven coderingsassistent, Watsonx code assistant for Z genaamd, kan Cobol-code vertalen naar Java-code. Deze laatste programmeertaal biedt de nodige voordelen boven Cobol zoals een grotere schaalbaarheid en meer compatibiliteit met moderne technologieën. Naast een versnelde vertaling claimt IBM ook een hogere productiviteit van ontwikkelaars.

Dat is difficult nodig need de schaarse Cobol-programmeurs zien steeds meer werk op zich af komen. Velen van hen zijn dicht bij de pensioengerechtigde leeftijd, terwijl anderen overstappen op meer hedendaagse talen. Miljarden regels Cobol liggen te wachten op modernisering.

Automatische checks

IBM claimt dat Watsonx de modernisering van Cobol-applicaties kan versnellen, terwijl deze ai-assistent ook de kans op fouten en bugs zou verkleinen. Code assistant for Z is een nieuwe toevoeging aan de Watsonx Code Assistant productfamilie. Later dit jaar wordt ook een versie voor Pink Hat Ansible Lightspeed uitgebracht.

IBM’s Watsonx.ai-codemodel heeft kennis van 115 codeertalen en heeft geleerd van 1,5 biljoen tokens. Met 20 miljard parameters ligt het op koers om een van de grootste generatieve ai-basismodellen voor code te worden, aldus IBM. Een verdere uitbreiding naar andere programmeertalen ligt in het verschiet.

IBM wil ai-tools bieden voor elke stap van het moderniseringstraject. De oplossing zal naar verwachting IBM’s Software Discovery and Supply Intelligence (ADDI) inventarisatie- en analysetool omvatten. Na ADDI omvatten de belangrijkste stappen op dit traject het ‘refactoren’ van zakelijke diensten in Cobol, het transformeren van Cobol-code naar Java-code met een geoptimaliseerd ontwerp en het valideren van de resultaten, inclusief het gebruik van geautomatiseerde testmogelijkheden.

TechXchange,

Watsonx Code Assistant for Z maakt zijn debuut tijdens TechXchange, een evenement voor ontwikkelaars van 11 tot 13 september in Las Vegas. Oudere mainframes geven veel problemen. Door de complexiteit en onderlinge afhankelijkheid van applicaties zijn ze vaak moeilijk te begrijpen, aan te passen en te testen.

Sommige specialists vrezen dat een migratie naar Java dit probleem nauwelijks kan oplossen. Ze bepleiten een meer omvattende strategie die het volledig opnieuw ontwerpen en moderniseren van mainframe-applicaties inhoudt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven