Ict-studies in trek bij internationale studenten
De internationalisering in het hbo is nog geen halt toegeroepen. Vooral bij informatica is het aantal internationale studenten overweldigend groot. Bij Fontys Hogeschool, met locaties in tien steden in Noord-Brabant en Limburg, is bijna tachtig procent van de studenten informatica internationaal. 294 studenten komen uit het buitenland of hebben daar de middelbare faculty gevolgd. De hbo-ict-opleidingen van Fontys tellen bovendien 1.050 internationale studenten. Dit blijkt uit analyses van de nieuwe ‘Keuzegids hbo’.

In studiejaar 2024-2025 zal zestien procent van de hbo-bachelors Engelstalig zijn, tegenover een kleine dertien procent in studiejaar 2021-2022. Daarnaast nam het aantal internationale studenten dat in studiejaar 2023-2024 werd toegelaten tot een fixusstudie iets toe. Ook Hogeschool Rotterdam en de Haagse Hogeschool trekken veel studenten van over de landsgrenzen.

In de gids staan ook de oordelen van studenten over de opleiding die ze volgen. Web als vorig jaar blijken de verschillen in waardering aanzienlijk. Bij hbo-ict staat Ede CHE fier bovenaan, gevolgd door Zwolle Windesheim en Middelburg HZ. De opleidingen hebben vier van de vijf mogelijke sterren. Slechts één ster hebben Amsterdam HvA, Groningen Hanze, Leeuwarden NHL Stenden en de Haagse Hogeschool. De laatste krijgt veruit de slechtste waardering.

Bij informatica zijn twee opleidingen met vijf sterren. Zeer goed scoren Breda BUas (utilized information science en ai) en Zoetermeer Haagse Hogeschool. Vier sterren zijn er voor Den Bosch Avans, Venlo Fontys (software program engineering en enterprise info) en Rotterdam HR ((utilized datascience en ai). De andere informatica-opleidingen bij Rotterdam HR scoren daarentegen erg laag. Ook Haarlem Inholland en Leiden HL bakken er weinig van.

Voor technische informatica kan je het beste bij Den Bosch Avans (vijf sterren) studeren, als we op de oordelen van de studenten moeten afgaan. Die opleiding scoort 78 punten, terwijl hekkensluiter Alkmaar Inholland slechts negentien punten haalt. Breda Avans is de beste bij enterprise it en administration. Ook Diemen Inholland en Alkmaar Inholland doen het daar goed. Nijmegen HAN, Leiden HL en Groningen Hanze scoren goed bij bio-informatica.

De ‘Keuzegids hbo’ bevat ook een geactualiseerd overzicht van alle hbo-bachelors en affiliate opleidingen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven