Ictivity Coaching dendert naar koppositie
Nederlandse ict-opleiders blijven maar hoger gewaardeerd worden door hun deelnemers. Twee jaar geleden schoot hun populariteit al omhoog, in 2022 en dit jaar groeit hun waardering vergelijkbaar. Resultaat is wel dat het gemiddeld eindcijfer in 2023 op een 9,08 uitkomt, 0,14 meer als vorig jaar. Ictivity Coaching magazine zich de populairste ict-opleider noemen, het kreeg van zijn deelnemers een gemiddeld eindcijfer van een 9,62, hoger dan de 9,59 van nummer één van 2022 Codaisseur. Enigma Analysis voerde het opleidersonderzoek uit in opdracht van Computable.

Waar vorig jaar de onderlinge verschillen in de prime drie nog relatief klein waren, daar liggen ze in 2023 een stuk verder uit elkaar. Ictivity Coaching heeft een duidelijke voorsprong op de nummer twee, nieuwkomer Enhance High quality Companies. Deze opleider heeft met een 9,47 weer vijfhonderdste voorsprong op D-ICT Options op de derde plaats. Die eindigde overigens nagenoeg gelijk met Prowareness Agile Academy, het verschil moet in de duizendste gezocht worden. In de lijst zien we de twee grootste uitschieters trouwens lager op de lijst. Capgemini wist ten opzichte van vorig jaar 0,61 te groeien, terwijl @The Academy juist 0,43 moest inleveren.

Deelgebieden

In totaal worden de deelnemers aan het opleidersonderzoek op vijftien gebieden beoordeeld (zie kader onderaan met de gemiddelde eindcijfers). Daarbij valt het op dat slechts twee onderdelen lager beoordeeld worden dan in 2022. Dit is toe te schrijven aan de coronapandemie, of beter gezegd het afsluiten ervan. Dit geldt overigens ook voor het onderdeel dat de grootste groei laat zien ten opzichte van vorig jaar. De locatie van de opleider groeit namelijk het hardst met 0,28, terwijl digitale reduce en de on-line beschikbaarheid van de leermiddelen juist respectievelijk met 0,12 en 0,06 dalen. Het allerhoogste dit jaar wordt het niveau van de docenten beoordeeld. De deelgebieden leveren ook meerdere lijstaanvoerders op, die terug te vinden zijn op de pagina’s 58 en 60.

Dezelfde deelnemers aan het opleidersonderzoek worden ook beoordeeld op de ict-onderwerpen waarin zij onderwijzen. Deze topiclijstjes met winnaars zijn terug te vinden op de pagina’s 60, 62 en 64. Tevens is naar branche gekeken, maar daaruit zijn geen zinnige lijstjes te maken. 44 procent geeft aan dat de opleiding van algemene aard is (= ict) en 29 procent kiest (logischerwijs) het ict-werkveld. Wel worden nog expliciet benoemd consultancy (7 procent), overheid en zakelijke dienstverlening (beide 4 procent), financiële dienstverlening (3 procent) en energie, zorg, web, onderwijs en telecom (allen 1 procent).

Niveaus

De gevolgde opleidingen zijn vaak ook toe te schrijven aan een bepaald niveau, waardoor we op pagina 64 ook vier lijstjes met verschillende niveaus kunnen presenteren. Hierbij valt op dat veruit de meeste opleidingen op hbo-niveau zijn. Onder de categorie ‘Anders’ vallen zaken als zelfstudie en certificeringen.

In het opleidersonderzoek sprongen er twee partijen uit vanwege de hoge respons die zij van hun deelnemers kregen. Maar liefst 72 mensen beoordeelden Capgemini Academy. Prowareness Agile Academy deed hier echter nauwelijks voor onder met een respons van 68 kandidaten.


Rapport

Zo zien de rapportcijfers van de Nederlandse ict-markt er uit.2023

2022

Voorwaarden

9,24

9,07

Niveau van de docent(en)/coach(s)

9,17

8,91

Bereikbaarheid van de docent(en)/coach(s)

9,15

8,87

Locatie van de opleider (bereikbaarheid, reistijd)

9,14

9,20

On-line (24/7) beschikbaarheid van leermiddelen

9,14

8,95

Opgedane vaardigheden sluiten aan op de vraag uit de markt

9,10

9,00

Waarde van het diploma of certificaat

9,10

8,95

Actualiteit van de lesstof en het inspelen op actuele ontwikkelingen

9,10

9,00

Mate waarin digitaal getoetst wordt

9,10

8,89

Lesaanbod en opleiden tot interessante/relevante functies

9,08

8,92

Het aansluiten van het onderwijs op de praktijk

9,04

8,84

Mate van flexibiliteit van de opleider om in te spelen op de persoonlijke behoefte van pupil/trainee/cursist

9,04

8,85

Variatie in on-line en/of klassikaal aanbod

9,02

9,14

Mate waarin digitaal les gevolgd kan worden

8,90

8,80

Toetsingsmogelijkheden

8,90

8,64

Prijs-kwaliteitverhouding


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top