Infographic: generatieve AI op de werkvloer


Bijna de helft van de Nederlandse werknemers ziet generatieve AI als een ‘gamechanger’ en een kwart experimenteert ermee of gebruikt het al in hun werk. Nederlandse organisaties hebben echter vaak nog geen richtlijnen, ondersteuning of beleid omtrent het gebruik van generatieve AI; maar 14 procent heeft duidelijk beleid hieromtrent, zo blijkt uit latest onderzoek van Salesforce onder 1.000 werknemers in Nederland.

Nederlandse werknemers die generatieve AI-tools gebruiken, zijn hier veelal zeer positief over. 60 procent van hen is van mening dat het de productiviteit verhoogt en 28 procent voelt zich meer betrokken bij hun werk door het gebruik van generatieve AI. Als wordt gevraagd naar wat veilig gebruik van generatieve AI voor hen inhoudt, zijn de antwoorden zeer uiteenlopend. Voor de een betekent dit het niet gebruiken van vertrouwelijke informatie in AI-tools, terwijl een ander denkt aan het gebruik van sterke wachtwoorden.

Nederlandse werknemers experimenteren daarnaast volop met alle opties die generatieve AI biedt. Zelfs als instruments niet goedgekeurd zijn door de werkgever, zegt 43 procent alsnog deze AI-tools te gebruiken. Evenveel mensen (43%) bestempelt werk dat is ontwikkeld met behulp van generatieve AI-tools als eigen werk.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven