
De James Webb-telescoop heeft indrukwekkende beelden weten te maken van de Ringnevel, een planetaire nevel op 2.600 lichtjaren van de aarde. De nevel staat bekend om zijn ‘donutvorm’ en felle, kleurrijke ringen.
De beelden zijn vrijgegeven door een crew van internationale onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Manchester. De onderzoekers spreken van “nieuwe, adembenemende beelden van de iconische Ringnevel”. Niet eerder werd de planetaire nevel zo scherp en gedetailleerd in beeld gebracht.
“We staan versteld van de particulars op de beelden”, zegt hoogleraar Albert Zijlstra, astrofysicus aan de Engelse universiteit. “Die zijn beter dan we ooit hebben gezien. We wisten altijd al dat planetaire nevels mooi waren. Maar wat we nu zien is spectaculair.”
De Ringnevel ontstond toen het materiaal van een stervende ster de ruimte in werd geschoten. Daardoor ontstond een nevel bestaande uit gaswolken en kleurrijke ringen.
Krijg een melding bij nieuwe berichten
Op de nieuwe beelden van de James Webb-telescoop is ook de binnenste regio van de nevel te zien. Die ligt rond de centrale witte dwerg, de eindvorm van de stervende ster.
De naam van planetaire nevels is enigszins misleidend omdat ze niets te maken hebben met planeten. De naam werd bedacht in de begindagen van de astronomie, toen wetenschappers dachten dat de nevels planeten waren.
We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je suggestions achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.