James Webb-telescoop vindt ‘essentieel onderdeel van leven’ op maan Jupiter | WetenschapOnderzoekers zijn enthousiast over een vondst op de maan Europa, een van de manen van Jupiter. De James Webb-telescoop vond daar koolstof, een belangrijke voorwaarde voor leven, schrijft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De James Webb-telescoop vond de koolstofdioxide in een specifieke regio op het ijsoppervlak van de ijsmaan. Die CO2 is afkomstig uit de oceaan die zich onder het kilometerdikke ijsoppervlak bevindt. De koolstof komt dus niet van een ingeslagen meteoriet.

“We denken dat we bewijs hebben dat de koolstof op Europa’s oppervlak van de oceaan komt. Dat is niet zomaar iets. Koolstof is een essentieel onderdeel van leven”, zei Samantha Trumbo, een onderzoeker van Cornell College.

Hoewel de vondst dus niet direct wijst op een teken van leven onder het dikke ijsoppervlak van de maan, laat het wel zien dat het een goede plek is om de zoektocht te beginnen.

Het onderzoek naar de ijsmaan zal de komende jaren toenemen. Zo lanceert NASA volgend jaar ruimtesonde Europa Clipper die langs het ijsoppervlak zal vliegen.

Eerder dit jaar stuurde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al de sonde Juice richting de manen van Jupiter. Naar verwachting zal Juice in 2032 twee keer langs het oppervlak vliegen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top