Jan Baan staat stil bij begin Baan Firm
Het is vandaag 45 jaar geleden dat ict-ondernemer Jan Baan startte met Baan Firm. Op deze dag haalt de ict-nestor herinneringen op aan zijn carrière en dat illustere ict-bedrijf. Ook zegt de entrepeneur binnen de erp-wereld dankbaar te zijn voor zijn geleerde reduce, gezondheid en de samenwerking met zijn zonen.

De ict-nestor, 76 jaar inmiddels, laat op LinkedIn van zich horen. ‘Vandaag is een bijzondere dag voor me, precies 45 jaar geleden begon ik voor mezelf, als entrepreneur.’ Baan startte dus op 1 mei 1978 met Baan Firm. Toen, op 32-jarige leeftijd, had hij geen benul van wat er allemaal in het verschiet lag, schrijft hij. ‘Ik realiseer me nu dat niet alleen mijn visie, maar ook de omstandigheden en gevolgen van mijn keuzes als ondernemer mijn pad hebben gevormd. Terugkijkend op die jaren herinner ik me alle glorieuze hoogtepunten en pijnlijke dieptepunten, die me allemaal hebben gebracht waar ik nu ben.’

Baan Firm, destijds leverancier van innovatieve erp-software behaalde een beursnotering in de VS, was miljarden waard en rekende multinationals als Boeing tot zijn klantenkring. Maar het bedrijf ging ook ten onder aan die enorme groei.

Baan ‘Nu, 45 jaar later, ben ik gezegend dat ik in goede gezondheid verkeer en nog steeds actief kan zijn in het bedrijfsleven.’ Hij is namelijk als chairman betrokken bij Vanenburg, een ict-bedrijf dat instruments levert die de ontwikkeling van apps versnellen en grotendeels automatiseren. Dat bedrijf wordt geleid door zijn zonen en is geschoeid op de erfenis van Baan Firm en Baans brede kennis en ervaring in de erp-wereld.

Kennis overdragen

Baan schrijft dat innovatie altijd zijn focus heeft gehad. Door het succes van Baan Firm werkte hij samen met marktleiders en leerde hij geavanceerde technologie begrijpen en bouwen. ‘We hebben één van de grootste on-premises installaties in de geschiedenis geïmplementeerd.’

Baan heeft kennisoverdracht hoog in het vaandel staan en werkte nauw samen met verschillende universiteiten. Hij schrijft dat hij jarenlang contact had met tientallen hoogleraren die hun sporen verdiend hebben in hun vakgebied, maar roemt ook zijn medewerkers om hun talenten en zegt van hen te hebben geleerd.

Baan die in 2018 door Computable een oeuvreprijs ontving voor zijn bijdrage aan de Nederlandse ict-sector, bracht vorig jaar zijn autobiografie ‘Profit by Loss’ uit waarin hij terugblikt op zijn imposante ict-carrière.

Computable Café

Computable sprak eind 2022 met Jan Baan in een duo-gesprek met Advert Nederlof. Tijdens dat video-interview ging Baan uitgebreid in op de opkomst en val van Baan Firm en sprak hij open over zijn kwaliteiten en tekortkomingen als ict-ondernemer.

Bekijk hieronder de aflevering.
Kijktip: scrol door de tijdsbalk om snel de fragmenten met Jan Baan te vinden 

Computable Café Afl. 3 Ondernemerschap

Laat een reactie achter

Scroll naar boven