Japan hoopt vandaag met een wagentje op de maan te landenEen spannende dag voor Japan. Het land probeert vanmiddag een wagentje op de maan te laten landen. Er zit niemand in het wagentje.

Als het allemaal lukt, is Japan het vijfde land dat op de maan landt. Eerder slaagde Rusland, de Verenigde Staten, China en India er al in.

Onderzoek

De raket met de maanlander werd in september gelanceerd. Het is de eerste missie van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA naar het oppervlak van de maan.

Het maanwagentje heeft een telescoop aan boord. Die gaat onderzoek doen naar het ontstaan van het universum. En het wagentje gaat het maanoppervlak verkennen.

Podcast

Steeds meer landen willen naar de maan toe, en het gaat er vaak over in het nieuws. Wat doen al die landen op de maan? Bart en Pien zochten het uit en maakten er een podcast over. Die kun je hieronder vinden.

Een Amerikaanse maanlander die onderweg was, gaat sowieso niet landen op de maan. Het ruimtevaartuig lekte brandstof en is verbrand in de atmosfeer. Dat is de laag lucht om de aarde heen.

Er waren gelukkig geen astronauten aan boord. En het is voor mensen op aarde niet gevaarlijk als de maanlander verbrandt.

Scroll to Top