Jury doorslaggevend in uitslag Computable Awards 2023De winnaars van de Computable Awards 2023 zijn bekend! De jury blijkt dit jaar de grootste invloed te hebben gehad op de einduitslag, need in maar liefst de helft van de zestien categorieën was haar stem doorslaggevend. In twee categorieën bepaalde uiteindelijk de publieksstem de winnaars en in vier categorieën waren zowel jury als publiek het eens over wie er moest winnen. Dat betekent dat in twee categorieën ‘runners-up’ er uiteindelijk met de eindoverwinning vandoor gingen. Ook eerde de redactie van Computable Paul Klint met een ereprijs en reikte de Hogeschool van Amsterdam de Dutch Utilized AI Award 2023 uit.

Het thema van de Computable Awards was dit jaar Age of Discovery, volgens presentatrice Hendrika Willemse-Vreugdenhil een knipoog naar het feit dat dit de achttiende editie van de Computable Awards was. De ontdekkingstocht stond daarom centraal; van de groei van startups en de ontwikkeling van carrières, tot aan een culinaire ontdekkingsreis met verrassende ingrediënten die gecombineerd werden. Government chef Peter Scholte verwerkte daarom in dit diner veel inspiratie die hij opdeed als chef-kok in verschillende delen van de wereld, waaronder Silicon Valley en Scandinavië.

KPN grote winnaar

“Prachtige koppeling van
drones, communicatietechnologie en synthetic intelligence”

Dit jaar was er weer eens een grote winnaar: KPN wist maar liefst drie Computable Awards 2023 te winnen en ook ging het er dit jaar met de Dutch Utilized AI Award vandoor. In alle vier de gevallen moeten ze de awards wel met andere partijen delen omdat het projecten betreft waarin het gezamenlijk optrok. De speciale tak KPN IoT received samen met Twentsche Kabelfabriek en Connexcie in de categorie Grootzakelijk Undertaking en wist ook te winnen met Deron in de categorie Digitale Innovatie.

Ook het ‘gewone’ KPN veroverde twee awards, waarbij aangetekend dat dit twee prijzen zijn voor hetzelfde mission. Zo received het met KLM Engineering & Upkeep en Mainblades zowel bij de Computable Awards 2023 in de categorie Partnerproject als de Dutch Utilized AI Award 2023 van de Hogeschool van Amsterdam. Bij Computable werd vooral de samenwerking tussen de drie deelnemers in het mission geroemd, de HvA loofde de prijs met title uit voor de koppeling van drones, communicatietechnologie en artificiële intelligentie.

Overige winnaars

Door de dubbele winst van het laatste KPN-project sleepten KLM en Mainblades dus ook twee awards in de wacht. Bij de Computable Awards 2023 waren er verder alleen nog enkelvoudige winnaars. Zo sleepten eindgebruikers als Plus, ProRail, gemeente Rotterdam, VieCuri Medisch Centrum, UMC Groningen (NeoLifeS) en de Van Nelle Fabriek prijzen in de wacht en gingen ict-bedrijven als Palo Alto Networks, Lenovo, Paessler, PQR, Goodzo, DuckDuckGoose, Mendix, Sectra, Neolook Options, CowManager, Ubisoft met zijn Smartdc Rotterdam en het Dream Staff Epoch van de TU Delft er ook met prijzen vandoor.

Er was tijdens de Computable Awards 2023 nog één further prijs die vergeven werd. Dit was een eenmalige prijs met een ludiek karakter, omdat deze aansloot bij het thema Age of Discovery. Bij het uitserveren van het voorgerecht werd er op elke tafel een kistje neergezet met daarin enkele ingrediënten die moesten worden toegevoegd aan het gerecht. Dit kistje was echter vergrendeld met een cijferslot en op foundation van aanwijzingen moesten de gasten aan tafel de cijfercode achterhalen. Gasten van associate Enexis wisten het snelst het kistje te openen en werden daarom uitgeroepen tot Codekraker van het Jaar.

Lifetime Achievement Award


Paul Klint

Paul Klint.

Vorig jaar reikte de redactie van Computable voor het eerst de Lifetime Achievement Award uit, een eer die toen te beurt viel aan ict-ondernemer Advert Nederlof. Dit jaar verkoos de redactie een wetenschapper boven bijvoorbeeld een ondernemer of uitvinder. In Paul Klint vond het een waardig opvolger van Nederlof. Klint is van oorsprong software-engineer en introduceerde in 1973 als eerste Unix in Europa. Hij is analysis fellow bij het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) en emeritus hoogleraar software program engineering bij de Universiteit van Amsterdam. Zo heeft hij circa 150 masterstudenten begeleid, leverde hij 42 promovendi, waarvan tien inmiddels hoogleraar zijn.

Ook was Klint oprichter en eerste voorzitter van de European Affiliation for Programming Languages and Programs (EAPLS), initiator van various internationale samenwerkingsverbanden, en mede-oprichter van vijf bedrijven, waaronder de Software program Enchancment Group (waar hij inmiddels niet meer bij betrokken is). Op dit second zet Klint zich in voor twee startups: Swat.engineering (ontwikkelen van domein-specifieke talen, analyse en transformatie van software program) en SolidSands (validatie van C-compilers). Vanaf de oprichting acht jaar geleden is hij lid van de Toezichtsraad van het Bureau ICT-toetsing (BIT), dat inmiddels is omgedoopt tot Adviescollege ICT-toetsing (AcICT). Daarnaast heeft hij nationaal en internationaal vele bedrijven en overheden geadviseerd. Voor al zijn goede werk werd Klint in 2013 al onderscheiden als Officier in de orde van Oranje Nassau.

Bekijk alle cijfers en percentages achter de uitslag van de Computable Awards 2023!


Winnaars Computable Awards 2023
Categorie Winnaar
Buyer Expertise RoutiGo (Plus)
Cyber Resilience Palo Alto Networks Medical IoT Safety
Way forward for Work Lenovo
Sustainable Tech TU Delft Dream Staff Epoch
Tech-startup DuckDuckGoose
CxO Marijke Kasius (ceo PQR)
IT-talent Daphne van der Linden (supervisor ICT Bedrijfsapplicaties ProRail)
Onderwijsproject Codam Coding Faculty
Overheidsproject Participatieplatform Mijn Rotterdam (Gemeente Rotterdam, Goodzo en Mendix)
Zorgproject Afwijkingen ontdekken bij te vroeg geboren child’s (UMC Groningen, NeoLifeS en Neolook Options)
MKB-project Beter welzijn voor koeien (CowManager en Paessler)
Grootzakelijk mission Tegengaan verspilling kabelhaspels (Twentsche Kabelfabriek, Connexcie en KPN IoT)
Digitale Innovatie Bossy smartmatras (Deron, i.s.m. KPN IoT)
Digitale Transformatie Image Archiving and Communication System (VieCuri Medisch Centrum en Sectra)
Duurzaamheid & MVO Hergebruik restwarmte (Van Nelle Fabriek en Smartdc Rotterdam (Ubisoft))
Partnerproject Inspectie vliegtuigen met linked drones (KLM Engineering & Upkeep, Mainblades en KPN)
Lifetime Achievement Award Paul Klint
Codekraker van het Jaar
(Eenmalige prijs voor het kraken van een cijferslot)
Enexis


Further Winnaar
Dutch Utilized AI Award 2023
Hogeschool van Amsterdam, i.s.m. Computable en De Dataloog
Inspectie vliegtuigen met drones, communicatietechnlogie en AI (KLM Engineering & Upkeep, Mainblades en KPN)

Laat een reactie achter

Scroll naar boven