Kabinet geeft ruim baan aan drones
Het kabinet zet in op een verdere ontwikkeling van de markt voor drones. Innovatieve startups krijgen ruim baan. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) werkt in dit verband aan nieuwe normen, standaarden en regelgeving. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), waar pioniers de drones van morgen ontwikkelen, wordt versterkt.

De bewindsman kondigde dit vandaag aan tijdens de opening van de Amsterdam Drone Week (ADW) die tot en met aanstaande donderdag in RAI Amsterdam plaatsvindt. Harbers hield in verband met zijn aanwezigheid bij de VN in New York een video-toespraak ter gelegenheid van dit drone-evenement dat deze week voor de vijfde keer wordt gehouden.

Harbers wil ook de samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden verbeteren. Het Dutch Drone Council (DDC) moet daar vaste vorm aangeven. Deze organisatie buigt zich ook over de vraag hoe Nederland het luchtruim veilig houdt en zorgt voor een veilig gebruik van drones.

Innovatieve lucht-mobiliteit

Verder werkt het ministerie aan een weg vooruit op mondiaal niveau. ‘Het bouwen van een internationaal innovatie-ecosysteem voor drones staat hoog op onze agenda.’ aldus Harbers. Vorig jaar presenteerde de Europese Commissie de Europese Drone Strategie 2.0. By way of het Navo Innovation Fund dat in Nederland wordt gevestigd, komt ook geld beschikbaar voor startende drone-bouwers. De EU streeft naar de inzet van grootschalige commerciële drones. De NLR wordt hierdoor versterkt doordat zij mee kunnen doen aan onderzoeken die de EU initieert. Harbers is blij dat ook de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) dit jaar deelneemt aan de Amsterdam Drone Week.

Hoofdthema is innovatieve lucht-mobiliteit om steden en regio’s met elkaar te verbinden. Een Japanse delegatie geeft inzicht in de inzet van taxi-drones voor het vervoer van personen tijdens de World Expo 2025 die wordt gehouden in Japan (Kobe en Osaka). Het doel is bezoekers van de wereldtentoonstelling te vervoeren tussen de steden. Over twee jaar wordt er gevlogen met een piloot in drones die maximaal vijf personen kunnen vervoeren. In 2030 is het streven autonome drones te gebruiken voor personenvervoer zonder piloot.

In de zomer van 2024 krijgt Parijs, als eerste in de wereld, personenvervoer met een drone through een speciaal ontwikkeld netwerk. Dit VTOL-netwerk is een gezamenlijk initiatief van de Franse luchthaven-groep ADP en drone-fabrikant Volocopter. Drones gaan tijdens de Olympische Spelen fungeren als twee- of vierpersoonstaxi’s met een piloot aan boord. Ook hopen de bezoekers aan de Drone Week antwoord te krijgen op de vraag wanneer het in Europa mogelijk wordt zonder piloot te vliegen.

Politie-drones

Verder demonstreert de Nationale Politie in de RAI hoe drones zijn te gebruiken voor het handhaven van de openbare orde en voor de inzet van recherchewerk. In de drone space geeft de politie dagelijks demonstraties met verschillende drones. Zo is er een drone die geschikt is om demonstraties of groepen voetbalsupporters goed te kunnen volgen vanuit de lucht.

Saxion Hogeschool Enschede laat de inzet zien van autonome drones voor beveiliging en bluswerk. Zo kan de blus-drone snel in actie komen bij een beginnende, kleine model en met minder dan één liter water gericht het vuur doven. Ook wordt een drone getoond die snel ter plaatse kan zijn bij een mogelijke inbraak of ander incident.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top