Kabinet maakt additional exportrestrictie ASML definitief
Vanaf september magazine chipmachinefabrikant ASML ook zijn meest geavanceerde duv-machines niet zomaar exporteren. De overheid moet eerst een vergunning afgeven en zal uitvoer naar risicovolle landen, zoals China, tegenhouden. Deze aanvullende exportbeperking werd afgelopen maart aangekondigd en staat nu in de Staatscourant.

ASML uit Veldhoven mocht al eerder zijn ultramoderne euv-machines niet meer naar Peking sturen, maar vanaf september ook niet meer zijn geavanceerde duv-machines. Euv-machines gebruiken extreem-ultraviolet lithografie om op grote schaal geavanceerde microchips te printen. Duv-machines doen hetzelfde, maar dan met diep-ultraviolet lithografie. Sommige oudere duv-apparaten vallen buiten de exportbeperking.

Geopolitiek

De maatregel is het gevolg van een geopolitiek machtsspel tussen de VS, Nederland en Japan enerzijds en China aan de andere kant. Eerstgenoemde landen willen voorkomen dat China, maar ook landen als Iran, de beschikking krijgen over westerse geavanceerde chiptechnologie. De angst bestaat dat Peking deze gebruikt voor militaire doeleinden. Nederland wil bovendien voorkomen dat we te afhankelijk worden van China en onze technologische leiderschap op dit gebied kwijtraken.

In een verklaring herbevestigt ASML te zullen voldoen aan de maatregelen die zijn opgelegd in Nederland, de Europese Unie en de VS. Het bedrijf uit Veldhoven verwacht niet dat de beperkingen de omzetprognoses voor 2023 beïnvloeden.

Ook ASM Worldwide (ASMI) uit Almere krijgt met de nieuwe regels te maken. Deze fabrikant heeft sinds afgelopen maart niet inhoudelijk gereageerd op de aangescherpte exportrestricties.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top