Katten eten (te) veel kwetsbare diersoorten en bedreigen biodiversiteit | Binnen- en buitenlandKatten eten wereldwijd meer dan tweeduizend verschillende diersoorten, waarvan honderden op de lijst van kwetsbare soorten staan. Daarmee vormen katten een bedreiging voor de biodiversiteit, waarschuwen onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De onderzoekers hebben naar eigen zeggen voor het eerst het jaag- en eetgedrag van katten wereldwijd in beeld gebracht. Daaruit blijkt dat katten bijna duizend vogelsoorten, 463 soorten reptielen en nog eens 431 soorten zoogdieren verorberen. Ook staan insecten en amfibieƫn als kikkers op het menu.

In totaal werkt de wereldwijde kattenpopulatie 2.084 diersoorten naar binnen. Dat is volgens de wetenschappers nog een voorzichtige schatting.

Van die diersoorten staan 347 op de lijst van kwetsbare diersoorten. De onderzoekers noemen dat “zorgwekkend”. Ze wijzen erop dat katten al in verband worden gebracht met ruim een kwart van alle gevallen van uitstervende diersoorten wereldwijd. Daarmee behoren katten volgens de onderzoekers tot de “meest problematische invasieve diersoorten ter wereld”.

Het jaag- en eetgedrag van katten is vooral een probleem op eilanden, gaan de onderzoekers verder. Daar eten katten naar verhouding driemaal zoveel kwetsbare en beschermde diersoorten als op het vasteland. Dat komt doordat veel diersoorten op eilanden alleen lokaal voorkomen.

De zorgen om het gedrag van katten leidde eerder dit jaar in Nieuw-Zeeland tot het idee voor een wedstrijd katten afschieten. Wilde en verwilderde katten vormen een plaag in het land. Naar schatting doden ze meer dan een miljoen inheemse vogels en tientallen miljoenen niet-inheemse vogels per jaar. Na kritiek van dierenwelzijnsorganisaties ging het plan niet door.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top