Kinderen beginnen rechtszaak voor het klimaatZes kinderen uit Portugal zijn een rechtszaak begonnen tegen politici uit heel Europa. Ze willen dat landen beter hun finest doen het klimaat te redden.

Het is voor het eerst dat zoveel landen in één keer voor de rechter moeten komen.

Afspraken

In 2015 hebben landen op een belangrijke vergadering in Parijs afgesproken om meer te doen voor het klimaat. Maar volgens de kinderen houden landen zich totaal niet aan de afspraken.

Eén van die kinderen is André van 15.

De kinderen moeten voor de rechtszaak naar de Franse stad Straatsburg. Daar gaan ze natuurlijk niet heen met het vliegtuig, maar met de trein.

Als de kinderen gelijk krijgen, is dat groot nieuws. Alle landen in Europa moeten dan beter hun finest gaan doen voor het klimaat.

Bosbranden

De kinderen zijn op het idee gekomen na grote bosbranden in Portugal in 2017. Toen gingen grote gebieden bos in vlammen op. Meer dan 100 mensen kwamen om het leven. Dat de bosbranden zo heftig waren, had waarschijnlijk te maken met klimaatverandering.

Het komt vaker voor dat kinderen een klimaatzaak beginnen. Zoals in Montana, Amerika. Daar wonnen onlangs kinderen nog de zaak tegen hun staat. Daar maakten we toen deze video over.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top