Koning zegt sorry voor slavernij en vraagt om vergevingKoning Willem-Alexander heeft in een toespraak sorry gezegd voor het Nederlandse slavernijverleden.

Na zijn excuses was er luid gejuich en applaus te horen. Volgens veel mensen is het een historisch second.

Ook sprak de koning over zijn familieleden die vroeger hebben meegewerkt aan de slavernij. Hij vindt dat erg en vraagt om vergeving.

Dat de koning vandaag sorry zegt, heeft een reden. Het is Keti Koti. De dag waarop ieder jaar de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Ook wordt er stilgestaan bij de gruwelijke dingen die zijn gebeurd tijdens de slavernij.

Vandaag is het 150 jaar geleden dat de slavernij stopte in alle gebieden waar Nederland de baas speelde. Op verschillende plekken in het land wordt Keti Koti herdacht en gevierd.

Een half jaar geleden zei minister-president Mark Rutte ook al sorry voor wat slaafgemaakten is aangedaan. Die excuses waren namens de Nederlandse regering.

Familieleden van mensen die vroeger tot slaaf gemaakt waren, vinden het ook heel belangrijk dat de koning officieel sorry zegt. En dat heeft hij nu dus gedaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top