KPMG en SAS maken ai-tool voor IC Gelre Ziekenhuis
Specialist in data-analyse SAS, adviesbureau KPMG en Gelre Ziekenhuizen hebben samen een ai-model voor de planning rond de intensive care-afdeling (ic). Het ziekenhuis met vestigingen in Apeldoorn en Zutphen verwacht daarmee een aantal optimalisatieslagen te kunnen maken.

Het ai-model is in zes weken ontwikkeld binnen een hackathon van SAS waaraan de drie partijen samen deelnamen. ‘Met behulp van allerlei information zijn waardevolle inzichten verkregen om meer grip te krijgen op de in- en doorstroom en de optimalisatie in de planning van patiënten op de ic. Zo kan de personele bezetting optimaal worden ingezet’, schrijven ze in een gezamenlijk persbericht.

Ic’s staan onder druk door schaarste van personeel en veel uitval door de hoge werkdruk. Om te zorgen dat ernstig zieke patiënten vanuit alle disciplines behandeld kunnen worden op de ic, wordt daar gewerkt met gespecialiseerd personeel. Dat staff van ic-verpleegkundigen en intensivisten moet dag en nacht beschikbaar zijn om de juiste patiëntenzorg te bieden.

Flexibel roosteren

Intensivist Nicolas Schroten: ‘Een betere voorspelling van het aantal patiënten dat naar de ic komt, kan helpen om beter flexibel te roosteren, waardoor je personeel rust kunt geven wanneer dat kan en additional personeel kunt inzetten wanneer dat nodig is.’

Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in alle patiënten die in het ziekenhuis behandeld worden en kans hebben te verslechteren, stelt hij. ‘In het elektronisch patiënten file wordt veel belangrijke informatie vastgelegd, maar het is voor de zorgprofessional onmogelijk om dit voor alle patiënten continu in de gaten te houden. Hier kan ai – synthetic intelligence ons helpen’, aldus de medisch specialist.

Door tijdig een waarschuwing te geven en de essentiële gegevens te filteren, die nodig zijn om vooruit te plannen, moet de geleverde zorg voor patiënten verbeteren en voorkomen worden dat personeel uitvalt door overbelasting, stelt hij.

Datagedreven werken

Gelre ziekenhuizen is één van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) in Nederland die naast het verlenen van zorg ook wetenschappelijk onderzoek doen. Het heeft naar eigen zeggen information gedreven werken ‘omarmd’ om de zorg efficiënter en effectiever in te richten door waarde te halen uit information.

KPMG is al langer als ict-partner bij het ziekenhuis betrokken en stelde eerder een routeboek digitalisering op en migreerde de ict van het ziekenhuis naar een cloudomgeving.

‘Gelre heeft nu een mooie software in handen om de planning op de ic te verbeteren. Ook andere afdelingen kunnen van deze pilot leren’, stellen de betrokken partijen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven