Posted on Leave a comment

KPN legt 200 miljoen neer voor prijsvechter Youfone
KPN neemt de Nederlandse activiteiten van Youfone over voor tweehonderd miljoen euro. Youfone is een cellular digital community operator (mvno), in 2008 opgericht met een hoofdzetel in Rotterdam. Het bedrijf levert voornamelijk aan particulieren. Youfone heeft geen eigen netwerk. De netwerkcapaciteit kocht het al die tijd in bij KPN. Het bedrijf zegt in Nederland ruim 540.000 klanten te hebben, die zowel mobiele als vaste diensten afnemen.

KPN noemt Youfone een ‘snelgroeiende en uitdagende’ telecomaanbieder met een ‘onderscheidend merk’. Met deze overname versterkt KPN zijn positie in de mobiele en breedbandmarkt, met title in het deel van de prijsvechters. Youfone wordt toegevoegd aan het aanbod dat verder uit merken als XS4ALL, Solcon en Simyo bestaat. 

Beide bedrijven verwachten de komende jaren verdere groei te realiseren door voortzetting van het efficiënte bedrijfsmodel dat Youfone heeft neergezet. De Youfone-organisatie blijft zelfstandig opereren binnen KPN.

De overnamesom van circa tweehonderd miljoen euro lijkt aan de prijs, gezien de omzet- en winstcijfers van Youfone. Het Financieele Dagblad keek in het laatst beschikbare jaarverslag van Youfone Holding, dat van 2021, en schrijft dat deze houdstermaatschappij in dat boekjaar een omzet van 63 miljoen euro behaalde met een nettowinst van 6,5 miljoen. Saillant element: Youfone ging in 2010 kopje onder en startte daarna door met hulp van investeerders.

België

Het bedrijf maakte start 2021 zelfs zijn entree op de Belgische markt middels een (netwerk)samenwerking met telecomconcern Proximus. Deze tak gaat niet mee naar KPN. Een zegsman meldt dat de eigenaren van Youfone hiervoor een andere oplossing moeten zien te vinden: of doorgaan onder een andere naam of ook een koper voor deze activiteiten vinden.

De acquisitie van Youfone door KPN is nog wel onderworpen aan de gebruikelijke afrondingsvoorwaarden, inclusief goedkeuring van de mededingingsautoriteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *