Kruidvat begint met on-line market


Kruidvat zet de eerste stappen met de uitrol van een commerciële market. On-line bieden leveranciers artikelen aan die de winkel zelf niet in de fysieke schappen heeft.

De marktplaats op Kruidvat.nl zal niet als zodanig herkenbaar zijn. Bezoekers van de website zien op het eerste oog geen afwijkingen ten opzichte van de ‘oude’ situatie. Wie echter goed naar de productpagina kijkt, ziet dat en welke associate de verkoper van dat product is.

In de beginfase geldt de uitbreiding van het assortiment enkel voor de categorie Child. Daarin werkt males samen met vijf à tien verkooppartners. Als de techniek en processen goed staan, wil Kruidvat snel opschalen naar andere productgroepen.

On-line enterprise director Roland van den Berg licht toe: “Wij verkopen niet alle artikelen die op de bekende child uitzetlijst staan. We verkopen vooral luiers, luierdoekjes en babyverzorgingsproducten. Die further gadgets kunnen we nu toch aanbieden vanuit de marktplaats.”

Achter de marktplaats zit de techniek van het Franse bedrijf Mirakl. De implementatie heeft Kruidvat zelf gedaan, met hulp van IT-bedrijf KPS.

Van den Berg: “We werken als curator. In de huidige winkels hebben we 750 SKU’s”, unieke producten “en dat worden er bij de lancering van de marktplaats zo’n drieduizend. Die toevoegingen zijn additioneel op ons eigen assortiment. Leveranciers concurreren niet met ons of andersom. Er staan dus niet tien commodes naast elkaar in de digitale schappen, maar een selectie. We helpen de klant bij het maken van zijn keuzes.”

Vanaf vandaag liggen er bij de drogist in de on-line schappen dus zaken als autostoeltjes, aankleedkussen en buggy’s. “De hele kraamuitzetlijst. Veel van die producten hebben we afgelopen jaren al eens promotioneel aangeboden, dus we hebben wel een idee van de vraag.”

Marketplaces zijn voor een bepaalde groep bedrijven een handige manier om, ten eerste, een further bron van inkomsten aan te boren en, ten tweede, hun aanbod richting de klant te verbreden. In Nederland is Bol daar een typisch voorbeeld van. Dat begon ooit als een verkoper van boeken en realiseert tegenwoordig bijna zeventig procent van de consumentenomzet through die marktplaatsfunctie. Andere exploitanten van het marktplaatsmodel zijn bijvoorbeeld Zalando, Amazon en Blokker. Ook zij hebben voldoende bereik om dit te laten werken.

Kruidvat.nl heeft drie miljoen bezoekers per week. Voor zijn verkooppartners biedt dat verkeer een kans om further omzet te realiseren. “Ze gaan op relevantere timing de klant direct bereiken.” Daarvoor rekent het merk van AS Watson een naar eigen zeggen concurrerende commissievergoeding.

Met de verkooppartners worden service stage agreements afgesloten. Die moeten een minimal kwaliteitsniveau garanderen richting de consument wat bijvoorbeeld de levering aangaat. Klantenservice moeten die partijen zelf doen, maar de helpdesk van Kruidvat kan binnenkomende vragen ook doorzetten.

Vermoedelijk zijn de eerstvolgende nieuwe productgroepen waarmee de drogist uitbreidt Well being en Magnificence. “Dat doen we snel maar verantwoordelijk. Liever goed en passend bij Kruidvat dan met haast.”

De drogist is eigendom van de klantdata.

Het bedrijf lanceerde onlangs zijn retailmediaprogramma Optimo. Leveranciers kunnen daar, tegen betaling, hun producten wat prominenter naar voren schuiven op de web site. Dat staat los van de market, maar previous wel bij de filosofie om meer waarde te generen met het bereik van de winkelformule. Optimo wordt uitgebouwd naar andere posities dan alleen Sponsored Product, wat er nu is, en gaat ook naar fysieke winkels.

Kruidvat heeft in Nederland bijna duizend fysieke winkels.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven