Kwestie tussen Scarlett Johansson en OpenAI over AI-stem loopt op


Actrice Scarlett Johansson

NOS Nieuws

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Er blijkt meer te spelen tussen OpenAI en Scarlett Johansson dan het bedrijf gisteren deed voorkomen. De actrice is “geschokt en boos” over de acties van het techbedrijf, zo schrijft zij in een verklaring die in handen is van numerous Amerikaanse media.

Het gebruik van Johanssons stem, of een die er in elk geval erg op leek, zou alleen zijn opgeschort door juridische druk van de actrice zelf. Dit plaatst de communicatie vanuit OpenAI in een ander daglicht.

Het bedrijf stelde gisteren juist dat het niet de bedoeling was om de AI-stem te doen lijken op de actrice.

Luister hier naar beide stemmen:

Vergelijken: de stem van Scarlett Johansson en die van OpenAI

In een verklaring, die door een journalist van de publieke radio-omroep NPR is gedeeld op X, zegt Johansson in september te zijn benaderd door OpenAI-ceo Sam Altman. Hij wilde haar inhuren om de stem te worden van ChatGPT.

“Hij vertelde me dat ik door mijn stem te gebruiken een brug kon slaan tussen techbedrijven en creatievelingen. En consumenten kon helpen om comfortabel te zijn met de grote verandering tussen mensen en AI. Hij dacht dat mijn stem geruststellend zou zijn voor mensen.”

Johansson schrijft dat ze dit aanbod afwees, onder meer om “persoonlijke redenen”. Toen ze afgelopen week de demo hoorde tijdens de presentatie van OpenAI, zegt ze “geschokt en boos” te zijn geweest en vol ongeloof dat “meneer Altman een stem zou gebruiken die zo ontzettend lijkt op die van mij”.

Ze wijst daarbij ook op een tweet van hem die volgens haar suggereert dat het kopiëren van haar stem de bedoeling was. Altman tweette vlak na de presentatie vorige week het woord: “her”. Een verwijzing, zo schrijft ze, naar de gelijknamige film waarin ze een AI-stem speelt die een relatie krijgt met de hoofdrolspeler.

Scarlett Johansson als de AI-stem Samantha in de movie Her:

In de verklaring staat ook dat vlak voor de presentatie Altman opnieuw contact zocht met haar, met de vraag om zijn verzoek te heroverwegen. Voordat het gesprek kon plaatsvinden, was de demo al reside gegaan.

Vervolgens heeft Johansson juridische hulp ingeschakeld. Er gingen twee brieven naar het bedrijf met vragen om uitleg over wat er precies is gebeurd. Dit leidde vervolgens tot de blogpost en het pauzeren van AI-stem ‘Sky’.

Verontschuldigingen

Altman herhaalt tegenover NBC News dat de stem niet bedoeld was om te lijken op die van Johansson en dat er al voor gekozen was voordat er contact ontstond. “Uit respect voor mevrouw Johansson hebben we het gebruik van de stem gepauzeerd. We verontschuldigen ons tegenover mevrouw Johansson dat we niet beter communiceerden.”

Een uitleg die met de verklaring van de actrice niet zo geloofwaardig overkomt.

Voor OpenAI is dit alles pikant. Het bedrijf wordt er al langere tijd van beschuldigd het niet zo nauw te nemen met auteursrechten. Zo heeft The New York Instances een rechtszaak aangespannen, waarin het AI-bedrijf samen met Microsoft wordt beschuldigd van het zonder toestemming gebruiken van artikelen voor het trainen van AI-systemen.

Het zal daarnaast de relatie tussen de techgigant en de creatieve sector er niet beter op maken. Die zullen hierin bewijs zien dat OpenAI weinig geeft om hun rechten.

Scroll naar boven