
Eigenlijk moesten ze vorig jaar al dicht, maar de laatste drie Duitse kerncentrales zijn nu dan echt gesloten. De sluiting werd eerder uitgesteld door de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne.
Duitsland haalde jarenlang veel energie uit de centrales. Maar kern-energie kan heel gevaarlijk zijn. Er zijn in het verleden een paar grote ongelukken mee gebeurd.
Veel Duitsers zijn dan ook blij met de sluiting. Op sommige plekken waren zelfs feestjes. Maar er waren ook protesten, van mensen die liever hadden gewild dat de centrales open waren gebleven.
Slopen
Nu begint de sloop van de drie centrales, die nog jaren zal duren. Hoe dat in z’n werk gaat, zie je in deze video:
Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Replace uw browser naar Web Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.
Duitsland is de grootste energieverbruiker van Europa. Energie zal daar vanaf nu vooral opgewekt worden door kolencentrales en van gasoline. Ook wil het land meer duurzame energie gaan gebruiken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnepanelen. Alleen gaat de bouw daarvan nog erg langzaam.
Eén van de grootste rampen met een kerncentrale is de kernramp bij Fukushima in Japan. Er was in 2011 een zware aardbeving in zee, waardoor er een tsunami ontstond.
Een kerncentrale raakte daardoor beschadigd. Dat zorgde ervoor dat er veel gevaarlijke stoffen vrijkwamen. Een gebied zo groot als Nederland werd in één klap onbewoonbaar.