Large tech wil AI-functies snel in handen van gebruikers, maar niet té snel


Meta-topman Mark Zuckerberg met op de achtergrond een afbeelding die is gegenereerd met AI

NOS Nieuws

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Het is alsof techbedrijven fuel geven, om vervolgens weer op de rem te trappen. De afgelopen anderhalve week kondigde een reeks bedrijven die groot zijn in AI (kunstmatige intelligentie) allerlei nieuwe functies aan.

Allemaal willen ze gebruikers aan zich binden. Tegelijkertijd zijn ze bang voor pr-missers, zeker nu overheden wereldwijd scherp meekijken met wat ze ontwikkelen. Een misstap kan leiden tot (nog) strengere regels. Dus starten ze voorzichtig op met de nieuwe producten.

“We rollen deze nieuwe functies langzamer uit dan normaal”, zei Meta-topman Mark Zuckerberg deze week. De boodschap kwam aan het einde van een presentatie, die verder bol stond van allerlei nieuwe functies op het gebied van AI.

‘Alexa, ik heb het koud’

Dezelfde terughoudendheid was hoorbaar bij Amazon, dat vorige week een nieuwe versie van Alexa aankondigde. Dat is al enkele jaren de slimme assistent van het bedrijf, die met de komst van generatieve AI toe is aan een flinke replace. Die is onderweg, maar er komt eerst een preview en alléén in de VS.

De belofte is dat de spraakassistent van Amazon straks op foundation van bijvoorbeeld de opmerking ‘Alexa, ik heb het koud’ de verwarming hoger zet. Of dat je vraagt om lampen in de kamer in te stellen in de themakleuren van bijvoorbeeld een voetbalclub. Het idee is dat Alexa weet in welke ruimte je bent en welke kleuren passen bij die membership.

Bij een demonstratie benadrukte Amazon dat Alexa, “web als een mens”, een gesprek opnieuw kan oppakken zonder dat je de slimme assistent opnieuw moet aanroepen. De techgigant ziet de replace als een “supermens-assistent”, schrijft technologieblog The Verge, en houdt er rekening mee dat ze er op een gegeven second geld voor gaan vragen.

Bekijk hier de demonstratie van de replace van Amazons Alexa:

Het is een delicate balans. Niemand wil achteraan hobbelen bij de nieuwste ontwikkelingen. Maar vaak zit een ongeluk in een klein hoekje.

Een AI-stem

OpenAI durft tot nu toe het meest in het diepe te springen en daarmee de relaxation uit te dagen. Al houdt het bedrijf zich ook in. Deze week lanceerde het bedrijf nieuwe functionaliteiten voor ChatGPT. De app kan, in het Engels en vooralsnog alleen voor betalende gebruikers, praten en luisteren. Het is gebaseerd op technologie die een ‘AI-stem’ kan creëren op foundation van een paar seconden echt materiaal.

Het bedrijf zegt zich ervan bewust te zijn dat dit makkelijk misbruikt kan worden. Bijvoorbeeld om de Amerikaanse president een land de oorlog te laten verklaren. Daarom, schrijft OpenAI, is het nu alleen mogelijk om gesprekken te voeren in de app. Spotify gebruikt het daarnaast om afleveringen van podcasts te vertalen in andere talen dan die van de maker, maar wederom op heel beperkte schaal.

Ook heeft OpenAI een eerder aangekondigde replace beschikbaar gesteld, waardoor ChatGPT de inhoud van foto’s kan herkennen. Dit werd in maart aangekondigd, maar kwam niet meteen beschikbaar vanwege zorgen over misbruik.

Het bedrijf durft het nu wél aan, maar zegt technische maatregelen te hebben genomen “die ChatGPT’s capaciteit vital begrenzen” bij het herkennen van mensen, “omdat ChatGPT niet altijd accuraat is en deze systemen de privateness van mensen moeten respecteren”.

‘Grote vragen niet zomaar opgelost’

Emiel Krahmer, hoogleraar en AI-onderzoeker aan de Tilburg College, vindt de ontwikkelingen “niet zo spannend vanuit technisch perspectief”. Maar de technologie komt volgens hem wel dichter bij de gebruiker.

Jelle Zuidema, universitair hoofddocent explainable AI aan de Universiteit van Amsterdam, benadrukt dat de “grote, fundamentele problemen, rondom privateness, het waarheidsgehalte en haatdragende content material niet zo even in een paar maanden zijn opgelost”. In zijn ogen lijken de bedrijven “een slag te slaan” voordat er allerlei regels worden opgelegd.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven