Leger gaat Nederlanders ophalen uit SudanHet Nederlandse leger gaat Nederlanders weghalen uit het Afrikaanse land Sudan. Het is er onveilig geworden voor ze, omdat er sinds een week onerous wordt gevochten.

Wat is er aan de hand?

Twee jaar geleden nam het leger in Sudan de macht over van de politici. Maar nu wil een andere gewapende groep, die RSF heet, het leger weg hebben. Zij willen zelf de baas worden in Sudan.

De twee groepen vechten tegen elkaar. Er wordt veel geschoten en er zijn explosies. Daarom halen veel landen hun burgers weg uit Sudan.

Aan 152 Nederlanders die nu in Sudan zijn, is gevraagd of ze willen worden opgehaald. Nederland gaat ervan uit dat er nog meer Nederlanders in het land zijn.

De mensen worden door een speciaal workforce opgehaald en met het vliegtuig naar een land vlakbij Sudan gebracht. Het is nog niet bekend hoeveel Nederlanders er meegaan met dat workforce en hoeveel er willen blijven.

Thirza

Er wonen ook Nederlandse kinderen in Sudan, zoals Thirza. Zij vertelde er eerder over in het Jeugdjournaal.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Replace uw browser naar Web Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Er is ook contact geweest met Thirza en haar familie over dat ze naar een veilig plek gebracht kunnen worden. Op dit second is niet duidelijk of en wanneer ze worden opgehaald uit Sudan.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven