
Luc Sala, schrijver, columnist, activist, uitgever en beursorganisator, is afgelopen vrijdag op 73-jarige leeftijd overleden. Deze markante persoonlijkheid maakte in de computerwereld naam als internet-pionier en cyberspace-filosoof.
Behalve een spirituele inslag had Sala ook een (soms) harde zakelijke kant. Liefst 25 jaar lang organiseerde hij de PC Dump Dagen in de RAI. Heel Amsterdam was dan volgeplakt met opvallende gele posters. Ook was hij verbonden aan de Benelux Pc Trade, een pc-winkel aan de hoofdstedelijke Weesperstraat.
Begonnen als natuurkundig ingenieur, na een studie in Delft en werkperiodes bij Philips en Bruynzeel, zette hij een uitgeverij op voor computerbladen. Gegrepen door de razendsnelle ontwikkeling van deze nieuwe wereld ontstonden Commodore Data, MSX data en Pc Data. Met de ‘gele uitgave’ Vendor Data maakte hij furore in de markt van distributeurs en wederverkopers.
Spraakmakend was zijn Datakolom waarin hij geen enkel Massive Tech-bedrijf spaarde. Sala nam geen blad voor zijn mond en verkondigde luid zijn mening. Hij voelde zich in zijn ingredient als hij met een tv-camera onverwachts op persconferenties verscheen en menig pr-persoon de stuipen op het lijf joeg. Hij maakte ook duizenden programma’s voor zijn commerciële tv-zender, het Amsterdamse lokale tv-kanaal Kleurnet. Daarmee nam hij het op tegen AT5 en Salto totdat zijn licentie werd ingetrokken.
Sala, die met zijn kenmerkende krullenbos ‘s nachts op zijn lokale televisiekanaal de vordering van het web en de digitale wereld gepassioneerd onder de aandacht bracht, interviewde personen van numerous pluimage. Zo bevroeg hij grootheden van de psychedelische en spirituele wereld, zoals Timothy Leary, Albert Hoffman, Deepak Chopra en de Dalaï Lama.
Sala was thuis in vele werelden, niet in de laatste plaats die van de mystiek; een magisch mens die dingen zag, beschreef en vervolgens tot leven bracht. Hij experimenteerde met paddo’s en schreef daar een standaardwerk over. Met zijn handboek voor paddo-gebruikers verwierf hij ver buiten Nederland faam. Vrij latest nog publiceerde hij een ‘trip-gids voor psychonauten’. Daarnaast organiseerde hij legendarische feesten, zoals de Magic Hacker Occasion. Graag verkeerde hij in de kunstenaarskolonie Ruigoord in de Amsterdamse Houtrakpolder. Met zijn overlijden is in alle opzichten een bijzonder mens heengegaan.