Maak je je zorgen over het nieuws? Dit kun je doenHelaas is het nieuws vaak niet vrolijk. Ook in het Jeugdjournaal komen onderwerpen voorbij waarvan je kan schrikken. Over grote rampen, over oorlogen of over andere nare dingen die kinderen meemaken en die in het nieuws komen.

Het is niet gek als je daar af en toe van schrikt of je zorgen over maakt. Op deze pagina lees je wat je dan kunt doen:

Wat als je ongerust bent over iets dat je gehoord hebt in het nieuws?

– Onthoud dat dingen die in het nieuws komen, vaak dingen zijn die zelden of nooit gebeuren. Daarom is het nieuws.

– Bedenk je dat nieuwsprogramma’s hun journalisten en cameramensen naar een bepaalde plek sturen. Je ziet er dus veel van op television. Je kan daardoor denken dat het overal zo is, terwijl er veel plekken in de wereld zijn waar zoiets niet gebeurt.

– Praat over vervelende dingen in het nieuws. Thuis of met je vrienden. En je kunt reageren in onze app. Als je de andere reacties leest, zie je dat er meer mensen zijn geschrokken. Je bent vaak niet de enige.

– Je kunt ook met je leraar of lerares praten over nare dingen in het nieuws. Misschien kan je voorstellen om het in een kringgesprek met de klas over het nieuws te hebben. Erover praten met meer mensen, zorgt ervoor dat je het nieuws beter begrijpt.

Wat als je door het nieuws nachtmerries hebt of moeite hebt met slapen?

– Zeg thuis dat je nare dromen hebt; tegen je vader of moeder of iemand anders die je verzorgt of vertrouwt.

– Probeer te vertellen waar je nachtmerries over gaan. Ook kan je proberen je nachtmerrie te tekenen. Op deze manier phrase je minder bang voor je enge dromen.

– Neem iets mee naar mattress waar je een veilig gevoel van krijgt, zoals een knuffel. Je hoeft je er niet voor te schamen, zelfs volwassenen slapen soms nog met een knuffel.

– Probeer een balans te vinden in het nieuws dat je ziet en leest. Heb je nare dingen in het nieuws gezien, kijk dan ook naar een leuke movie. Als je een naar bericht hebt gelezen, lees dan een vrolijk verhaal voordat je naar mattress gaat.

– Als je echt final hebt van het nieuws omdat je er veel aan moet denken, kijk dan wat minder naar het nieuws. Of zet de television gewoon uit en leg je telefoon weg, en ga wat anders doen.

Scroll naar boven