
Een massa-uitsterving van zo’n 260 miljoen jaar geleden blijkt niet uit één, maar uit twee rampen te hebben bestaan. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat tussen beide gebeurtenissen een kleine drie miljoen jaar zat.
De massale uitsterving vond plaats rond de overgang van het tijdperk perm naar het trias. In die periode werd de wereld geteisterd door massale vulkaanuitbarstingen.
De grootste massa-extinctie in de geschiedenis van de aarde vond zo’n 252 miljoen jaar geleden plaats. Toen kwam naar schatting 90 procent van alle zeedieren en 70 procent van alle landdieren om het leven.
In die periode leefde onder meer de Titanophoneus op aarde. Dit zoogdierachtige reptiel kon zo’n 3 meter lang worden.
Enorme vulkaanuitbarstingen teisterden de aarde
Deze dieren kregen 260 miljoen jaar geleden te maken met massa-extinctie. Ook toen lag vulkanisme eraan ten grondslag. Wel zouden bij deze gebeurtenis minder dieren zijn omgekomen dan bij andere massa-extincties.
Een group onderzoekers heeft zeemonsters uit de Zuid-Chinese language Zee geanalyseerd. Daarbij zijn chemische elementen onder de loep genomen die aantonen dat er niet één, maar twee momenten waren waarop zeewater geen zuurstof meer bevatte. Die momenten hebben de wetenschappers herleid tot twee momenten: 259 en 262 miljoen jaar geleden.
Onderzoekers willen met de bevindingen de gevolgen van de opwarming van de aarde leren voorspellen. Ook tijdens het perm werd de aarde (snel) hotter en nam het zuurstofgehalte in oceanen snel af.