Posted on Leave a comment

Meer bekend over melanomen: huidkankervorm is dodelijker voor zwarte mannen | WetenschapMelanomen zijn voor zwarte mannen dodelijker dan voor witte mannen, blijkt uit nieuw onderzoek. Deze vorm van huidkanker herken je aan een vlekje op de huid of aan een moedervlek die verandert.

Dat mannen over het algemeen meer risico lopen op melanomen dan vrouwen en dat ze er vaker aan overlijden, was al bekend. Maar nieuw onderzoek toont nu aan dat ook huidskleur verschil maakt, blijkt uit de in het Journal of the American Academy of Dermatology gepubliceerde studie.

Hoewel een melanoom veel vaker voorkomt bij witte mannen, hebben zwarte mannen 26 procent meer kans om eraan te overlijden. Zij krijgen melanomen vaker op onverwachte plekken, zoals onder hun vingernagels en aan de onderkant van hun voeten.

Daardoor wordt de ziekte vaak pas later gediagnosticeerd en hebben zij een grotere kans op een slechte uitkomst. Bij witte mannen zitten melanomen vaker op hun romp, hoofd of nek.

Vaak ontstaat een melanoom uit een ‘gave’ huid, maar het kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker, doordat het een agressieve vorm van huidkanker is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *