Meer inbreng van branche bij Cyber Safety RaadHet adviesorgaan van het kabinet stelt zich tot doel om de cybersecurity in Nederland op strategisch niveau te verbeteren. In de raad zitten hooggeplaatste vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en wetenschap, die zich bezighouden met het analyseren van beveiligingsthema’s en het aandragen van oplossingen. Om dit nog beter te kunnen doen, breidt de organisatie uit met zogeheten toehoorders.

De eerste toehoorder is Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland, de brancheorganisatie die ruim honderd commerciële cybersecurity-dienstverleners vertegenwoordigt. Ernst Noorman is de tweede toehoorder. Hij is ambassadeur voor cyberaangelegenheden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft een diplomatieke blik. Er bestaat een kans dat de toehoorders later officieel worden opgenomen in de raad.

Verder waren er de afgelopen tijd in de raad enkele wisselingen van de wacht, meldt de CSR. Sinds 1 september zijn Herbert Bos en Cristian Hesselman toegetreden namens de wetenschap. Bos is ‘full professor within the Programs Safety group (Vusec)’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hesselman is onder meer ‘professor of Trusted Open Networking’ aan de Universiteit Twente. De twee volgen Bart Jacobs en Michel van Eeten op. Van beiden eindigde de derde zittingstermijn afgelopen juli.

Afgelopen juni trad Joost de Bruin, algemeen directeur van Ordina Nederland en bestuurder bij brancheorganisatie NLdigital toe tot de CSR. Hij verving namens NLdigital Peter Zijlema, die tot voor kort IBM Benelux en IBM Netherlands leidde en nu een internationale functie heeft bij Perception Enterprises. Tegelijkertijd werden ook Eva Heijblom, directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij het ministerie van BZK, en Guus Schram, procureur-generaal en plaatsvervangend voorzitter van het Faculty van procureurs-generaal, lid van de CSR.

De CSR telt negentien raadsleden en twee toehoorders. De raadsvoorzitter is Theo Henrar, voorzitter van orndernemersorganisatie FME. Vanuit de ict-sector zijn onder meer KPN-ceo Joost Farwerck en Ordina-ceo Joost de Bruin lid. Er zijn ook vertegenwoordigers vanuit de wetenschap, bedrijfsleven, rijksoverheid, politie, defensie, AIVD en NCTV.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven