Microsoft koppelt ai en normen aan cybersecurity
Microsoft schroeft de strijd tegen cybercriminaliteit op met een nieuw initiatief gebaseerd op artificiële intelligentie (ai). Het Safe Future Initiative (SFI) bundelt technologie van de fabrikant en is gestoeld op drie pijlers: versterking van cybersecurity met behulp van ai, veiligere softwareontwikkeling en strengere naleving van internationale normen. De onderneming benadrukt de gedeelde verantwoordelijkheid tussen techbedrijven en overheden in de strijd tegen cyberdreigingen.

Volgens het techbedrijf is actie nodig door het hoge tempo waarop cyberaanvallen elkaar opvolgen, de omvang die ze hebben en de complexiteit die erbij komt kijken. Steeds meer aanvallen, uitgevoerd door criminele bendes of in opdracht van regeringen, richten zich tegen organisaties die verantwoordelijk zijn voor kritieke infrastructuren, staat in een bedrijfsblog van Microsoft.

De eerste pijler van het initiatief benadrukt het gebruik van ai om dreigingen sneller en effectiever te detecteren en aan te pakken. Microsoft previous de technologie toe om cyberaanvallen op ‘machine velocity’ te bestrijden. ‘Dankzij ons wereldwijde netwerk van ai-gebaseerde datacenters en het gebruik van geavanceerde rekenmodellen zijn wij in staat om de technologie in te zetten voor een betere cyberbeveiliging.’

Dynamic safety improvement lifecycle

“Een sterke, brede publieke verbintenis van de gemeenschap van naties”

Als tweede pijler richt zich op wijze waarop de fabrikant zijn softwareproducten ontwikkelt. Hierbij is een hoofdrol weggelegd voor multifactor authenticatie-technieken en zogeheten dynamic safety improvement lifecycle (dSDL), dat dreigingspatronen tijdens de ontwikkeling, testing, ingebruikname en uitvoering van Microsoft-systemen en -diensten moet herkennen.

De derde pijler van het Safe Future Initiative draait om de bevordering van internationale normen in our on-line world en pricipes waaraan overheden en niet-overheden zich zouden moeten houden. ‘Wat we vandaag nodig hebben voor our on-line world is niet één conventie of verdrag, maar een sterke, brede publieke verbintenis van de gemeenschap van naties om resoluter op te treden tegen cyberaanvallen op burgers en de infrastructuur waarvan we allemaal afhankelijk zijn.’

In het blog over het nieuwe initiatief benadrukt Microsoft de gedeelde verantwoordelijkheid tussen techbedrijven en overheden in de strijd tegen cyberdreigingen. Microsoft zet in op de kracht van kunstmatige intelligentie en technische verbeteringen om een robuuste cyberverdediging op te bouwen en pleit voor samenwerking tussen de publieke en personal sector om internationale cybernormen te versterken.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven