Microsoft overweegt kerncentrales bij datacenters
Microsoft lijkt kernenergie toe te willen passen voor de stroomvoorziening van zijn datacenters. Het Duitse vakblad Heise is er achter gekomen dat Microsoft op de web site een vacature heeft voor een ‘Principal Program Supervisor Nuclear Know-how’.

De door Microsoft gezochte specialist moet technisch beoordelen of bij de datacenters voor clouddiensten en artificiële intelligentie kleine modulaire reactoren of microreactoren zijn te plaatsen worden geplaatst. Ook moet deze functionaris hiervoor een strategie en een roadmap ontwikkelen.

De toekomstige programmamanager krijgt een uitgebreid takenpakket. De persoon moet alle lopende onderzoeksprojecten op gebied van kernenergie in kaart brengen en de haalbaarheid ervan identificeren. Ook moet hij of zij onderhandelen met potentiële leveranciers en strategische langetermijnrelaties met leveranciers opbouwen.

De interesse van Microsoft voor kernenergie komt niet uit de lucht vallen. ‘s Werelds grootste it-onderneming geeft daarmee gehoor aan de oproep van Invoice Gates deze optie serieus te onderzoeken. De medeoprichter van Microsoft ziet mini-kerncentrales als een mogelijkheid om de klimaatverandering tegen te gaan en tegelijk meer elektriciteit op te wekken.

Klimaatcrisis

Gates richtte in 2015 The Breakthrough Vitality Coalition op, een initiatief gericht op versnelde innovatie van duurzame energie en andere technologie om de klimaatcrisis te beteugelen. Deze coalitie investeert in startups die nieuwe concepten zoals minikerncentrales proberen te vercommercialiseren. Deze centrales zijn veel kleiner dan conventionele centrales. Ze hebben een elektrisch vermogen tot 300 MW.

Samen met een groep Amerikaanse miljardairs heeft Gates geld gestoken in Terra Energy, een bedrijf dat dit soort kerncentrales wil ontwikkelen. Nog kleiner dan deze minikerncentrales zijn de microreactoren met een vermogen van minder dan 20 MW. De Amerikaanse regering laat daar onderzoek naar doen. Deze microreactoren kunnen de noodstroomvoorziening verduurzamen. NorthC in Groningen gebruikt als eerste datacenter hiervoor waterstof. Maar ook kernenergie is een optie.

Vooral voor het verwerken van ai-taken is veel stroom nodig. In Nederland komt nagenoeg alle energieverbruik van datacenters al uit groene bronnen. Een klein deel komt van wind en zon. Ongeveer veertig procent van de datacenters slaat restwarmte op of hergebruikt die.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven