Posted on Leave a comment

Mogelijk nieuwe mensensoort ontdekt dankzij 300.000 jaar oude schedel | WetenschapWetenschappers hebben een aantal jaren geleden in de Chinese language regio Hualongdong een 300.000 jaar oude schedel gevonden. Mogelijk gaat het om resten van een nog niet eerder ontdekte mensensoort, blijkt uit nieuw onderzoek.

De schedel was waarschijnlijk van een twaalf- of dertienjarige en is anders dan eerdere vondsten.

Hij heeft dezelfde vorm als de schedel van de moderne mens, maar heeft een ander opmerkelijk kenmerk: een kin lijkt te ontbreken.

Daarmee lijkt deze mensachtige eerder op een denisovamens. Deze soort kwam vooral in Aziƫ voor. Zowel de moderne mens als de denisovamens stamt af van de Homo erectus.

Onderzoekers vergeleken de gevonden schedel met die van de moderne mens en die van mensachtigen uit het pleistoceen (zo’n 2,3 miljoen tot 10.000 jaar geleden). Zo ontdekten ze dat de onderkaak kenmerken van beide soorten heeft.

Mogelijk valt er straks dus een nieuwe soort aan de menselijke stamboom toe te voegen. “Meer fossielen en onderzoeken zijn nodig om de precieze positie in de menselijke stamboom te bepalen”, zegt een van de wetenschappers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *