Montana eerste Amerikaanse staat waar TikTok verboden is


NOS Nieuws

Als eerste Amerikaanse staat heeft Montana de app TikTok verboden. Gouverneur Greg Gianforte heeft een moist daartoe ondertekend die per 1 januari 2024 ingaat. De Republikein zegt dat zijn staat het verst gaat van alle staten om de privateness van inwoners te beschermen en te voorkomen dat persoonlijke gegevens door de Chinese language Communistische Partij worden bemachtigd.

Het verbod op de socialemedia-app, die in handen is van het Chinese language bedrijf ByteDance, zal waarschijnlijk aangevochten worden bij de rechter. Er zijn dan ook vele ogen gericht op deze zaak is Montana, een dunbevolkte staat in het noordwesten van de Verenigde Staten.

In de VS bestaat de vrees dat China through de app knowledge kan verzamelen over Amerikaanse burgers of Chinese language propaganda verspreidt through het sociale medium. Eerder kregen overheidsmedewerkers al een verbod om TikTok te gebruiken op hun werktelefoon. Dat gebeurde in ongeveer de helft van de Amerikaanse staten en ook in verschillende Europese landen. Ook bestaan er zorgen over de veiligheid van minderjarigen, die door de app worden uitgedaagd om mee te doen aan ‘challenges’ zoals het koken van kip in een medicijn en het beklimmen van stapels melkkratten.

Volgens de nieuwe moist in Montana kan een app-store of TikTok zelf een boete van 10.000 greenback per dag krijgen elke keer dat mensen in de gelegenheid worden gesteld de app te gebruiken of downloaden. De boetes gaan niet naar de gebruikers.

TikTok ontkent dat met de app massaal privégegevens worden verzameld. Het bedrijf erachter heeft aangekondigd er alles aan te doen om gebruikers ook in de toekomst van dienst te kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven