Nageldrogers stralen mogelijk kankerverwekkend uv-licht uit | WetenschapHet gebruik van nageldrogers die met behulp van uv-licht nagellak drogen, kan kankerverwekkend zijn. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications is gepubliceerd.

Wetenschappers stelden huidcellen van muizen en mensen twintig minuten lang bloot aan de uv-straling van de nageldrogers. Daarna bleek dat 30 procent van de cellen was afgestorven.

Het deel dat wel overleefde, had schade aan het DNA. Die schade kun je vergelijken met melanoom, een vorm van huidkanker. Een controlegroep die niet werd blootgesteld aan het uv-licht, had geen schade aan cellen.

De onderzoekers noemen de resultaten van het onderzoek “zorgwekkend”. “Uv-licht beschadigt huidcellen, waardoor de kans op huidkanker wordt vergroot”, schrijven ze.

Toch kunnen de onderzoekers nog niet met zekerheid zeggen of de nageldrogers kanker veroorzaken. Dat komt doordat dit onderzoek in een laboratorium plaatsvond. Cellen zijn daar kwetsbaarder en dus gevoeliger voor schade dan huidcellen op je hand. Daarnaast gebruiken mensen de nageldrogers vaak maar een paar minuten.

Het onderzoek maakt wel duidelijk dat het gebruik van de apparaten risicovol is, stelt KWF Kankerbestrijding. Je kunt het volgens de organisatie dus het finest zoveel mogelijk beperken om de kans op huidkanker te minimaliseren.

Vorig jaar kregen meer dan 23.000 mensen in Nederland de diagnose huidkanker. Dat is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven