
NASA heeft weer contact gekregen met de Voyager 2, de ruimtesonde die zich op 19,9 miljard kilometer van de aarde bevindt. Het contact met de in 1977 gelanceerde Voyager 2 was even verdwenen door een foutje van de vluchtleiding.
Het contact ging vorige maand per ongeluk verloren toen de vluchtleiding een verkeerde opdracht gaf. Daardoor draaide de ruimtesonde zich af van de aarde.
Het lukte de vluchtleiding om de sonde de opdracht te geven zich naar de aarde te richten. NASA kreeg vrijdag de juiste metingen teruggestuurd, laat de ruimteorganisatie weten.
Het duurde even voordat duidelijk was dat het probleem was opgelost. De opdracht van NASA was namelijk 18,5 uur onderweg. De signalen die Voyager 2 terugstuurde lieten nog eens 18,5 uur op zich wachten.
Krijg een melding bij nieuws over heelal en ruimtevaart
De vluchtleiding had eerder deze week al wel een teken van leven gekregen. Zendmasten pikten een vaag signaal op. Dat was een geruststelling voor de vluchtleiding, die daardoor wist dat de Voyager 2 het nog deed.
Als deze oplossing niet had gewerkt, dan had de vluchtleiding tot oktober moeten wachten. Dan zou de Voyager zich automatisch oriënteren en zijn antennes weer naar de aarde richten.
Voyager 2 vliegt ongeremd door
De Voyager 2 werd in augustus 1977 gelanceerd. Eind 2018 verliet hij ons zonnestelsel en bereikte hij de eindeloze ruimte tussen de sterren, het zogeheten interstellaire medium. Hij vliegt ongeremd door, met een snelheid van ruim 55.000 kilometer per uur. Over ongeveer 300.000 jaar komt de Voyager 2 in de buurt van Sirius, de helderste ster aan de hemel, maar dan doet hij het niet meer.
De tweelingbroer van de Voyager 2, de Voyager 1, is nog iets verder weg. Die bevindt zich op ongeveer 24 miljard kilometer van de aarde. Ook die sonde doet het nog altijd. De Voyager 1 verliet in 2012 ons zonnestelsel, als het eerste door mensen gemaakt object ooit.