NASA-missie die verblijf op Mars nabootste na ruim een jaar goed afgerond | WetenschapEen NASA-missie waarbij een verblijf op Mars werd gesimuleerd, is na ruim een jaar voltooid. Vier vrijwilligers begonnen juni vorig jaar in de 3D-geprinte Mars-imitatiebunker in het Amerikaanse Houston en brachten daar 378 dagen door.

De missie is de eerste van drie soortgelijke projecten in het Johnson Space Center in de Amerikaanse staat Texas. Vorig jaar op 25 juni startten de vier vrijwilligers; zaterdagavond werden ze rond 22.00 uur bevrijd, schrijft persbureau ANP.

Het viertal simuleerde gedurende het verblijf in de bunker verschillende missie-operaties op Mars, zoals lopen op de planeet. Ook verbouwden en aten ze hun eigen groenten en onderhielden ze hun uitrusting. De hele tijd leefden ze onder realistische omstandigheden, zoals die op Mars zijn. Ze konden slechts zeer beperkt contact hebben met de buitenwereld.

Het doel van de missies is om NASA voor te bereiden op een echte missie naar Mars om de planeet verder te verkennen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil met het zogeheten Artemis-programma binnen enkele jaren weer mensen op de maan zetten, inclusief de eerste persoon van kleur en de eerste vrouw. Het langetermijndoel van Artemis is het vestigen van een permanente basis op de maan voor missies naar Mars.

Scroll naar boven