Nationaal voetbalicoon Kees Rijvers (97) overleden – Voetbal Worldwide


Oud-international, PSV-icoon en voormalig bondscoach Kees Rijvers is overleden. De Bredanaar werd 97 jaar oud.

Nog tijdens de tweede wereldoorlog brak Rijvers door als amateurvoetballer bij NAC Breda. Daar verdiende hij een switch naar Frankrijk, waar hij als prof speelde voor Saint-Étienne en Stade Français. Hij werd kampioen van Frankrijk, maar doordat hij speelde als prof was hij niet welkom in Oranje. Toen later in Nederland ook het betaalde voetbal in werd gevoerd, was Rijvers alsnog actief voor het Nederlands elftal.

Samen met de inmiddels overleden Faas Wilkes en Abe Lenstra vormde Rijvers het befaamde Gouden Binnentrio. Uiteindelijk kwam hij tot 33 interlands, waarin hij tien keer tot scoren kwam. Rijvers kwam na zijn rentree in Oranje terug naar Nederland en speelde nog voor Feyenoord, waarna hij afsloot bij voetballiefde NAC.

Als coach kende Rijvers eveneens een rijke carrière. Als coach van PSV werd hij drie keer landskampioen, gained hij twee keer de beker en veroverde hij in 1978 de UEFA Cup. Ook werkte hij voor Willem II en was hij technisch directeur van FC Twente én PSV. Tussen 1981 en 1984 was Rijvers bondscoach van Oranje. Hij liet spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard debuteren in de nationale ploeg. Ook huidig bondscoach Ronald Koeman speelde zijn eerste minuten in Oranje onder het bewind van Rijvers.

Vorig jaar werd Rijvers in zijn woonplaats Breda nog onderscheiden door de KNVB. Het nationale voetbalicoon werd benoemd tot bondsridder, als eerbetoon voor zijn verdienste voor het Nederlandse voetbal. Eerder ontving hij al een oeuvreprijs.

Scroll naar boven