Nederland is Portugal opnieuw de baas en behoudt CL-plekken – Voetbal Worldwide


Door de uitschakeling van FC Porto tegen Arsenal in de achtste finale van de Champions League staat het huge dat Nederland ook in het seizoen 2025/26 met minimaal twee golf equipment deelneemt aan de hoofdfase van het miljardenbal.

Polonaise: Nederland is Portugal opnieuw de baas en behoudt CL-plekken
© Professional Photographs

Als nummer zes koestert de Eredivisie een voorsprong van 5,818 punten op Portugal in de vijfjaarscyclus van de coëfficiëntenlijst die na dit seizoen eindigt. Met alleen Sporting CP en Benfica nog in de race – beide in de achtste finale van de Europa League – is het mathematisch onmogelijk voor Portugal om Nederland nog voor het einde van het seizoen te passeren.

De Eredivisie kan in theorie zelfs nog als vijfde finishen, maar in de praktijk zal het onmogelijk blijken om de 3,697 punten achterstand op Frankrijk nog goed te maken. Sterker nog: zoals Nederland deze midweek plek zes veiligstelde, zo kan Frankrijk zich woensdag of donderdag zekerheid verschaffen over de vijfde positie.

De zesde plaats betekent dat Nederland in 2025/26 hetzelfde ticketpakket krijgt als in het volgende seizoen. De toptwee van het volgende Eredivisie-seizoen plaatst zich direct voor de Champions League, de nummer drie gaat de derde voorronde van het elitetoernooi in, de KNVB-bekerwinnaar kwalificeert zich voor de hoofdfase van de Europa League, de nummer vier neemt deel aan de tweede voorronde van het een na belangrijkste Europese clubtoernooi en de winnaar van de play-offs meldt zich in de tweede voorronde van de Convention League. In de praktijk schuiven tickets vaak door doordat de bekerwinnaar vrijwel altijd in de bovenste regionen van de competitie eindigt.

Stand in coëfficiëntenregio Nederland:

Met het consolideren van de zesde plaats bewijst Nederland in elk geval geen coëfficiënteneendagsvlieg te zijn. Ondanks de vroege uitschakeling van FC Twente (play-offs Convention League tegen Fenerbahçe), AZ (groepsfase Convention League) en de miserabele Europa League-campagne van Ajax staat de Eredivisie dit seizoen op een degelijk coëfficiënten van 10,000, maar iets lager dan de 10,166 van Portugal. De kloof met de Primeira Liga werd twee seizoenen geleden geslagen, toen Nederland met al zijn vijf deelnemers overwinterde en uitkwam op een weird rating van 19,200.

De Eredivisie scoorde destijds vooral in de Convention League, een toernooi waar Portugal een haat-haatverhouding mee heeft. Die werd dit seizoen versterkt. Deze nazomer strandden Vitória Guimarães en FC Arouca immers al in de voorronde van het nieuwe toernooi, waardoor al vroeg duidelijk was dat de Eredivisie normaal gesproken zijn lucratieve pakket zou behouden.

Op de virtuele rating voor 2020-2025 staat de Eredivisie trouwens bijna zeven punten voor op de Primeira Liga. Het moet, kortom, raar lopen wil Nederland zijn zesde plaats snel verspelen.

Nederland tiende op foundation van dit seizoen

Op de ranglijst op foundation van dit seizoen stelt de Eredivisie enigszins teleur met een tiende plek, web onder Portugal. Naast de Large 5-competities presteren ook Tsjechië, België en Turkije dit seizoen beter. Om Frankrijk echt zenuwachtig te maken, magazine zo’n jaar er eigenlijk niet tussen zitten, maar in het gevecht met Portugal kan de Eredivisie zich een minder seizoen permitteren, al kan dat ‘mindere’ seizoen snel omslaan als PSV en Ajax deze week doorstoten.

Bekijk hier al onze video’s


Scroll naar boven