Nederland succesvol bij EU-researchsubsidies | Computable.nl
Nederland heeft als klein land verhoudingsgewijs veel startsubsidies voor jonge onderzoekers binnengehaald. Het European Analysis Council (ERC) keurde 44 Nederlandse aanvragen voor projecten goed. Daarmee scoorde Nederland na Duitsland (87) en Frankrijk (50) het hoogste.

In totaal wordt voor 628 miljoen euro aan subsidies verstrekt over een breed terrein van wetenschappen. Doel is jonge onderzoekers te ondersteunen bij het van de grond tillen van projecten en de vorming van onderzoeksteams. Het ERC-programma maakt deel uit van Horizon Europe. 43 procent van de subsidies gaat naar vrouwelijke onderzoekers. In 2022 was dat 39 procent.

Een enkel undertaking heeft een raakvlak met it. Zo krijgt dr. Eric Leukfeldt subsidie voor Cybercrime Pathways, een studie die ook de offline-kant van cybercriminaliteit meeneemt. Leukfeldt: ‘Cybercrime speelt zich af in de online-wereld. Cybercriminelen zijn echter mensen die zich in de fysieke wereld begeven. Hoe deze werelden verweven zijn, weten we niet. Ik onderzoek in hoeverre on- en offline sociale contacten en criminele ontmoetingsplaatsen toegang bieden tot cybercriminele netwerken.’

Volgens Leukfeldt is nog verrassend weinig bekend over de wisselwerking tussen de off- en online-wereld en de processen die leiden tot de betrokkenheid van individuen bij cybercriminele netwerken. Bij een eerdere studie combineerde hij drie datasets: longitudinale information over criminele netwerken uit de Monitor Georganiseerde Criminaliteit, realtime-data over online-ontmoetingsplekken en online-interacties van cybercriminelen van het Nederlandse Crew Excessive Tech Crime, alsmede een insider-kijk op de wijze waarop daders bij deze criminaliteit worden betrokken.

Wrijving

Bart Weber zag zijn aanvraag gehonoreerd voor het undertaking Chipproductie Zonder Wrijving. Hij deed al eerder onderzoek naar wrijving en slijtage. Beiden slurpen veel energie op. Iedereen leert op college dat de wrijvingscoëfficient gelijk is aan de wrijvingskracht gedeeld door de normaalkracht. Weber onderzoekt waar deze relatie vandaan komt en hoe de wrijvingscoëfficient is aan te passen. Hij gaat zijn bevindingen nu toepassen op de vervaardiging van chips.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven