Nederlander Hermen Hulst nieuwe topman van PlayStation


Hermen Hulst, de nieuwe topman van Sony Interactive Leisure

NOS Nieuws•

De Nederlander Hermen Hulst wordt de nieuwe topman van Sony Interactive Leisure, het onderdeel van het Japanse techbedrijf dat onder meer de PlayStation uitbrengt. Hij zal vanaf 1 juni die functie delen met de Japanner Hideaki Nishino. Ze zijn beiden aangesteld nu de vorige topman, de Amerikaan Jim Ryan, met pensioen is. Hij werkte zo’n dertig jaar voor het bedrijf.

Hulst gaat zich bezighouden met de nieuw te vormen Studio Enterprise Group. Daaronder vallen alle gamestudio’s van PlayStation, maar ook de tak die PlayStation-spellen moet vertalen naar andere media, zoals movies en tv-series.

Voorbereiden op toekomst

“Ik vind het geweldig om leiding te geven aan de Studio Enterprise Group en verder te bouwen aan het succes van de PlayStation 5, terwijl we ons voorbereiden op de toekomst”, laat Hulst in een verklaring weten. “De gamesindustrie is een van de grootste entertainmentindustrieĂ«n ter wereld. Ik kijk ernaar uit om de grenzen van gamen en leisure te blijven verleggen.”

Met die laatste opmerking verwijst Hulst naar de recente pattern om van populaire video games tv-series en movies te maken. Zo was de serie van PlayStation-game The Final of Us vorig jaar een hit bij streamingdienst HBO Max: die trok miljoenen kijkers en gained acht Emmy Awards.

Actiegame Uncharted en racespel Gran Turismo werden verfilmd en boekten wereldwijd winst in de bioscoop. In de pijplijn zitten nog tv-series van de actiegames God of Battle en Horizon.

Hulst was voor deze promotie al de baas van de gamestudio’s van PlayStation. Die functie bekleedde hij sinds 2019. Daarvoor was hij de oprichter van de Amsterdamse studio Guerrilla Video games, die vroeger vooral bekend was van het schietspel Killzone en tegenwoordig de video games uit de Horizon-reeks produceert. Dat zijn de grootste games ooit gemaakt in Nederland.

Scroll naar boven